Uit je hoofd

5 september 2023

“Ik zit te veel in mijn hoofd” hoor je mensen wel eens zeggen. Overmatig denken kan een mens ongelukkig maken. Het helpt niet en je komt er niet verder mee. Hoe kan het anders?

Volgens Eckhardt Tolle identificeert de westerse mens zich veel te veel met het denken. We ‘zijn’ ons denken. Maar juist dat denken verhindert ons om echt aanwezig te zijn in het moment, om te leven in het hier-en-nu. En volgens Tolle is het huidige moment het enige wat we hebben -én wat ertoe doet. Doordat we vaak bezig zijn met óf wat er zich in het verleden heeft afgespeeld, óf wat er in de toekomst zal gebeuren, gaat er (naast het huidige moment) ook veel onnodige energie verloren.

Uiteraard is het goed en handig dat we taken inplannen, afspraken kunnen maken die in de toekomst liggen en dat we weloverwogen keuzes maken. Ook is het fijn om uit te kijken naar iets leuks wat in het verschiet ligt. Maar als we helemaal opgaan in ons denken aan wat er nog komen gaat, zowel positief als negatief, verliezen we de kern van het leven uit het oog. Het maakt dat je niet tevreden bent (geen ‘vrede’ hebt) met hoe het nu is.

Hoe kan het anders? 

Derric Chew formuleerde 7 inzichten:

1. Het probleem is vaak niet het probleem

De manier waarop je over iets denkt veroorzaakt vaak het gevoel van onbehagen. In je hoofd maak je iets tot een probleem door de gedachten die erover hebt. De realiteit, wat er echt gebeurt en de uitkomst van iets is vaak heel anders.

2. Vermijd zelfafwijzing

Denk je dat je geen kans maakt, dat je het niet waard bent, dat je het niet kunt? Waag het er toch maar op. Pieker je over wat je allemaal niet goed hebt gedaan of beter had gekund? Laat het achter je, je kunt het niet meer veranderen. Blijft niet hangen in negatieve gedachten over jezelf.

3. Stilte en tijd

De waarheid is dat de meeste problemen niet opgelost worden door er meer over na te denken. De meeste antwoorden waar je naar op zoek bent vind je in stilte, door het tijd te geven, in je hart en met een leeg hoofd.

4. Een belangrijke vraag

Als je begint met jezelf te bekritiseren of denkt in doemscenario’s, stel jezelf de vraag:
“Is er iets wat ik op dit moment kan doen wat het verleden verandert of de toekomst positief beïnvloedt?” Als het antwoord “ja” is, onderneem dan actie. Is het antwoord “nee”, laat het dan los. Er zijn twee opties: actie ondernemen of loslaten. Al het andere is schadelijk voor jezelf.

5. De kracht van het NU

Door te blijven denken krijg je geen betere toekomst. Door te blijven denken krijg je geen beter verleden. Alles wat je hebt is het huidige moment. En wat je doet in het NU kan iets rechtzetten uit het verleden en je toekomst goed maken.

6. Feiten-check je gedachten

Je gedachten creëren scenario’s in je hoofd die jouw onzekerheden, angsten en zorgen reflecteren. Dus het is belangrijk om eerst je gedachten te checken voor je ze accepteert. Vooral in emotionele situaties zullen je gedachten je dingen vertellen die niet kloppen. Vraag jezelf: Is deze gedachte waar? Hoe weet ik zeker dat deze gedachte waar is? Als het niet waar is, welke gedachte is dan wel reëel en helpend op dit moment?

7. Acceptatie is vrede

Elke vorm van weerstand tegen het huidige moment veroorzaakt alleen maar meer spanning en zal je verleden of toekomst niet veranderen. Vrede sluiten met hoe het nu is, ook als het anders is dan je wilt, brengt ruimte en ontspanning, waardoor je ervaring en je energie verandert.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens Tolle vraagt dit tijd, bewustwording en oefening. De belangrijkste sleutel is dat we ons bewust worden van het feit dat we aan het denken zijn. Observeer je eigen gedachten eens een poosje. Laat alle oordelen en verwachtingen die je bij je opkomen los. Haal adem en voel je lichaam, je aanwezigheid hier en nu.

Het proberen waard!


Anderen over ons