Profielschets

Wat is een profielschets?

Het maken van loopbaankeuzes is niet gemakkelijk. Soms is het nodig diep te graven in eerdere ervaringen, in het werk en privé. Op welke gronden heb je keuzes gemaakt? Je gaat kijken wat nog bij je past en wat niet meer bij je past. Welke rol je in de toekomst wilt vervullen. Welke werkomgeving bij je aansluit en welke niet meer. Vragen die uitkomen bij: Waarom werk je eigenlijk? Wat zijn je diepste drijfveren? Het hoeft niet te betekenen dat je op slag van baan moet veranderen. Het kan als dat nodig is. Maar het hoeft niet.

Door het maken van een profielschets van jezelf krijg je zicht op in hoeverre het “klikt” tussen de persoon die je nu bent en de baan die je nu hebt. Een profielschets is een beschrijving van wie je bent, wat je kunt en wat je wilt met betrekking tot je loopbaan. Een profielschets bestaat enerzijds uit een persoonsprofiel en anderzijds een beroepsprofiel. Bij een persoonsprofiel staan de volgende vragen centraal:

Wie ben ik?

Wat kan ik?


Bij wie ben ik? geef je antwoord op vragen als:
  • Welke persoonskenmerken zijn voor mij typerend?
  • Welke sterke en minder sterke kanten heb ik?
  • Wat zijn mijn verbeterpunten?
  • Welke opvattingen hebben anderen over mij en mijn kwaliteiten? 
Bij wat kan ik? kun je denken aan:
  • Over welke kennis, ervaring en vaardigheden beschik ik?
  • Hoe kan ik deze inzetten in de door mij gewenste functie? 

In het beroepsprofiel geef je een beschrijving van de baan waarin de voor jou belangrijkste zaken vertegenwoordigd zijn en onder welke condities je wilt werken. Het antwoord geven op de volgende vraag is hierbij essentieel:

Wat wil ik?


Bij wat wil ik? kun je denken aan:
  • Wat vind ik belangrijk in werk?
  • Op welke werkgebieden / functies wil ik me richten?
  • Naar welke functie(s) gaat mijn hart uit en waarom?
  • Welke sterke kanten wil ik in mijn werk profileren?
  • Wat verwacht ik van de organisatie?
  • Wat verwacht ik van collega’s en wat kan ik hen bieden? 

Meerwaarde van een profielschets

Om je loopbaan effectief de juiste richting te geven is het verstandig om eerst een antwoord te vinden op deze vragen. De eerste stappen komen dus neer op het analyseren van jezelf. Voor een belangrijk deel weet je wel wie je bent en wat je goed kunt. De profielschets helpt je om je eigen profiel aan te scherpen en je bewust te maken van je “blinde vlekken”. Als je de vragen goed hebt beantwoord kun je vaststellen in welke richting je je wenst te ontwikkelen en /of welke banen voor jou geschikt zijn. Dankzij het profiel ben je in staat uw sterke punten te verwoorden en te werken aan je ontwikkelpunten. 

Profielschets maken

Van Dam Loopbaanbegeleiding kan jou deskundig ondersteunen bij het vinden van antwoorden op genoemde vragen. Tijdens een loopbaantraject ga je in gesprek met de loopbaanadviseur die je gerichte vragen stelt en probeert bij de kern te komen. Ook worden er diverse instrumenten ingezet om samen tot je profielschets te komen. Je kunt hierbij denken aan (online) oefeningen over persoonlijke kwaliteiten, competenties, loopbaanwaarden en interesses.

Wie ben ik?


Bij deze vraag gaat het om het beeld dat je van jezelf hebt en het beeld dat anderen van je hebben.
  • Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten?
  • Welk gedrag vertoon ik in bepaalde situaties?
  • Hoe ga ik met collega’s om?
  • Wat houdt me bezig?
  • Waar gaat mijn belangstelling naar uit?
  • Hoe kijken anderen tegen me aan? (stel we bellen een aantal van je collega's: hoe gaan ze jou typeren?)
  • Wat vinden ze van mijn optreden? 

De werkgever ziet graag de juiste man/vrouw op de juiste plek. En jij op jouw beurt wilt uiteraard het liefst werk dat bij je past en waar je jezelf prettig bij voelt. Door het formuleren van je profielschets heb je de voor jou gewenste richting beschreven tegen de achtergrond van je kennis, ervaring, vaardigheden en kwaliteiten. Op basis van deze profielschets kun je een plan van aanpak opstellen, uitgezet in de tijd.  

Het profiel zal geleidelijk veranderen van een vage schets in een portret dat steeds meer trekken van jouw persoonlijkheid vertoont.

Wat kan ik?

Het persoonsprofiel bestaat zoals gezegd uit antwoorden op de vragen: wie ben ik en wat kan ik? Bij wat kan ik? gaat het om je kwaliteiten, vaardigheden, ervaring en opleiding.

De volgende vragen staan centraal:
  • Welke activiteiten stonden de afgelopen periode centraal in mijn werk?
  • Over welke opleiding(en) en ervaring beschik ik?
  • Welke prestaties heb ik geleverd?
  • Welke successen heb ik geboekt?
  • Wat doe ik graag?
  • Waar munt ik in uit?
  • Wat zijn mijn zwakke kanten? Hoe compenseer ik deze?
  • Wat doe ik in mijn vrije tijd? 

Zelf heb je een beeld van wat jouw kwaliteiten zijn en wat je goed en minder goed kunt (zelfbeeld). Daarnaast hebben anderen, zoals je manager en collega’s, ook een beeld van jou. Dit wordt “vreemdbeeld” genoemd. Het is belangrijk om erachter te komen wat anderen van je vinden. Dit helpt jou je zelfbeeld aan te scherpen. Soms kun je van mening verschillen met je manager of collega’s over wat je goed en minder goed kunt. Een assessment-onderzoek (hierbij word je geschiktheid voor bepaalde functies gemeten) kan dan een goed instrument zijn om objectief inzichtelijk te krijgen wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Deze informatie kun je verwerken in jouw profielschets.

Wat wil ik?

Naast het persoonsprofiel is het beroepsprofiel belangrijk. Bij de totstandkoming van het beroepsprofiel gaat het om de vraag: wat wil ik?
De volgende vragen staan centraal:

  • Wat voor werk zou ik willen doen?
  • Welke taken/activiteiten doe ik graag?
  • Ben ik bereid om te reizen en hoeveel tijd wil ik daaraan besteden?
  • Welke voorwaarden stel ik aan een baan?
  • Wil ik in een team werken of juist zelfstandig?
  • Wil ik leiding geven of juist leiding krijgen?
  • Wat (in mijn werk) maakt dat ik mij gewaardeerd voel?

Profielschets geeft je richting

Als je op dit soort vragen een helder antwoord hebt, weet je beter wat je wilt en zul je makkelijker de weg vinden naar je doel. Helaas weten de meeste mensen vaak beter wat ze niet willen dan wat ze wel willen. Dat maakt de doelstelling voor de loopbaan niet inzichtelijker. Meestal blijft de loopbaanvisie dan ook vaag en kun je geneigd zijn om af te wachten welke mogelijkheden zich vanzelf aandienen. Je wordt dan gestuurd door wat zich toevallig voordoet en door de impulsen van dat moment, in plaats van te proberen zelf sturing te geven aan je loopbaan.

Als je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, dan weet je de weg te vinden op de arbeidsmarkt.

In een loopbaantraject kan de loopbaanadviseur je begeleiden bij het helder krijgen van jouw loopbaanwaarden. Jouw normen en waarden werken door in je loopbaan en de keuzes die je daarin maakt. Misschien heb je van huis uit meegekregen dat zekerheid belangrijk is. Je zult daardoor wellicht meer waarde hechten aan een vaste baan dan anderen. Zicht krijgen op je eigen loopbaanwaarden helpt je om gerichter keuzes te kunnen en durven maken.

Profielschets en loopbaankeuze

Door het beantwoorden van de vragen wie ben ik?, wat kan ik? en wat wil ik? hebt je inzicht gekregen in jezelf en is je totale profielschets tot stand gekomen. Door deze profielschets kun je tot de conclusie komen dat je je wilt ontwikkelen in je huidige functie of dat je binnen of buiten de organisatie op zoek wilt gaan naar een andere baan. Het vergt, zoals je hebt gezien, een methodische werkwijze, een flinke dosis inzet en enthousiasme. Van Dam Loopbaanbegeleiding kan je hierbij helpen en deskundig ondersteunen.

Voorbeeld profielschets

Het persoonsprofiel
Wie ben ik en wat kan ik?

Ik word gezien als iemand die open en eerlijk is. Ik heb een groot doorzettingsvermogen en ben creatief ingesteld. Ik neem graag initiatieven en ben een doorzetter; ook in moeilijke situaties. Soms heb ik de neiging om drammerig te worden, als zaken niet op de manier gaan zoals ik wens. Terugkijkend op mijn werkverleden heb ik collega’s vaak horen zeggen dat ik goed kan luisteren en hierbij beschik over een goed inlevingsvermogen. Een andere eigenschap is mijn goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheid, welke ik in de loop der jaren goed heb weten te ontwikkelen. Ik sta te allen tijde open voor de mening van een ander, maar ik ben soms geneigd mijn mening aan anderen op te leggen. Ik ben meer een ‘doe- type’ dan een ‘denk-type’. Door mijn resultaatgerichte houding zien sommige collega’s mij als een streber. Hoewel ik conflicten als vervelend ervaar, ga ik deze niet uit de weg. Wel wil ik op een redelijke manier naar een oplossing zoeken. Mijn werkresultaten kenmerken zich in het algemeen door zorgvuldigheid, waarbij ik kan doorschieten naar perfectionisme. Ik vind het uiterst prettig als mensen mijn prestaties waarderen. Ik neem snel het initiatief. Het lukt me om soms lastige projecten van de grond te krijgen. Ik zou daarbij meer gebruik kunnen en willen maken van de expertise en ideeën van collega’s. 

Het beroepsprofiel
Wat wil ik?

Ik vind zelfstandigheid erg belangrijk, maar daarnaast wil ik terug kunnen vallen op een team. Ik verwacht van mijn leidinggevende dat hij/zij me beoordeelt op het uiteindelijke resultaat en niet dat hij/zij zich bezighoudt met ‘hoe’ ik mijn werkzaamheden uitvoer. Orde en structuur zie ik graag in mijn werk terug, evenals precisie en ruimte voor creativiteit en eigen initiatief. Mijn eigen nauwgezetheid ten aanzien van afspraken en werkwijzen zou ik ook graag bij mijn collega’s willen aantreffen. In de omgang met collega’s vind ik het prettig als ik weet wat ik aan hen heb en dat zij open en duidelijk naar mij communiceren. Ik vind het prettig de ruimte te hebben om mijn ideeën en initiatieven tot uitdrukking te laten komen. Ik heb geen ‘negen tot vijf’-mentaliteit en wil dan ook een baan waarbij flexibele werktijden mogelijk zijn. Voldoende variatie in werk, evenals een hoge mate van eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn voor mij belangrijke zaken. Ontwikkelingsmogelijkheden en ruimte mezelf te ontplooien is voor mij belangrijker dan veel geld verdienen.

Mijn voorkeur gaat uit naar een functie als accountmanager in de zorgsector. Ik ben geen uitgesproken verkoper, maar ben sterk in het leggen en onderhouden van contacten met opdrachtgevers. Het opbouwen van een intensieve relatie met klanten is voor mij belangrijk. Mijn creativiteit helpt mij om voortdurend oplossingen te bedenken voor “problemen” van mijn klanten. Mijn doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat ik niet snel opgeef om problemen aan te gaan en oplossingen te bedenken. Mijn perfectionisme vormt voor mij een valkuil omdat ik voortdurend bezig ben met het zoeken naar ideaaloplossingen die niet altijd realiseerbaar zijn. Ik zie reizen als belangrijk onderdeel van mijn werk. Op dit moment woon ik in Amersfoort en verhuizen is voor mij geen optie. Daarnaast gaat mijn voorkeur (vooralsnog) uit naar een functie bij mijn huidige werkgever.

Werk maken van jouw profielschets? Een Loopbaancheck helpt jou verder

Zo werkt Van Dam Loopbaanbegeleiding

Wij zijn er voor al je vragen rondom je loopbaan. We vinden het belangrijk dat je je bij ons thuis voelt. We luisteren, scheppen overzicht en bieden richting in je zoektocht. We spiegelen en confronteren waar nodig. We remmen je af om wat langer stil te staan of motiveren je juist extra om in beweging te komen. Samen komen we tot een persoonlijk en solide plan. Dit vormt de basis voor jouw verdere stappen. Hierbij gebruiken we onszelf als instrument, onze ervaring en bij jou passende tools en methodieken. Wij zijn jouw coach en jij maakt de keuzes.

Onze begeleiding kent verschillende vormen. Afhankelijk van je vraag en situatie kijken we samen naar wat het beste bij je aansluit.

Anderen over ons