De hoog sensitieve leerkracht

In onze praktijk voor Loopbaanbegeleiding komen wij geregeld leerkrachten tegen die hooggevoelig zijn en over hun grenzen dreigen te gaan of al zijn gegaan. In 1996 werd de term Hoog Sensititief Persoon (HSP) ge´ntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron. Kenmerken van hoog sensitiviteit zijn onder meer:

  • Grote ontvankelijkheid voor indrukken van buitenaf, emoties van anderen en voor sfeer
  • Moeite met focus
  • Stressgevoelig, niet gemakkelijk bij je gevoel kunnen komen, snel in je hoofd zitten
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel en perfectionisme
  • Loyaal en contentieus
  • Een rijke belevingswereld

Hoog sensitieve mensen beginnen vaak gedreven en betrokken aan een baan, maar raken ook sneller teleurgesteld. Hun "antennes" werken ten volle een hele dag door. Zij worden snel meegesleurd in stress bij collega’s en laten zich be´nvloeden. Daar komt dan nog veel verantwoordelijkheidsgevoel en een hoge werkdruk bij. Overbelasting en overprikkeling liggen op de loer.

Moet iemand in zo’n situatie op zoek naar ander werk? Soms kan dat de beste conclusie zijn, maar vaak zijn er mogelijkheden voor iemand om op een andere manier met zichzelf en de omgeving te leren omgaan. Hoe werkt een hoog sensitieve professional optimaal? Hoe voorkom je een burn-out? Hoe weet je of de huidige baan wel of niet geschikt is op lange termijn? Loopbaanbegeleiding kan helpen om antwoorden te vinden op deze vragen. Door kwaliteiten in kaart brengen en op de juiste manier in te leren zetten, te leren begrenzen, te helpen groeien in bewustwording en assertiviteit en maken van passende keuzes. Hoog sensitieve mensen beschikken over waardevolle eigenschappen, die, mits op de juiste manier ingezet, iemand een fantastische werknemer kunnen maken.

Werkzaam in het onderwijs?

Wij bieden loopbaandiensten die leerkrachten helpen om optimaal te functioneren. Deze diensten variŰren van een laagdrempelige Loopbaancheck en Vitaliteitscheck tot intensievere trajecten zoals het Loopbaantraject, Coaching en Vitaal Verder. Van Dam Loopbaanbegeleiding biedt onderwijsinstellingen die aangesloten zijn bij Verus, het LVGS of de VGS bovendien 10% korting op onze diensten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.