Nieuws – april 2020

Een andere werkelijkheid leidt tot nieuwe wegen

Het Coronavirus heeft grote gevolgen voor onze manier van leven en werken. We worden stilgezet en ondanks de enorme impact die dit heeft, zijn er veel mooie initiatieven en zien we hoe creatief mensen zijn in het denken in mogelijkheden. Als Van Dam Loopbaanbegeleiding zoeken wij naar de beste manier om onze diensten te kunnen blijven aanbieden, juist in deze voor velen onzekere tijd. De gesprekken en trainingen doen wij nu zoveel mogelijk via videobellen, zoals Zoom en Skype. Gelukkig merken we dat dit een prima manier is om de begeleiding te kunnen blijven bieden. Ook bij jou roept deze tijd misschien veel vragen en onzekerheden op rondom je werk, je functioneren of je toekomst. Wij stellen ons we de komende periode graag ‘digitaal’ beschikbaar in de vorm van online ‘speedcoaching’. Geheel kosteloos sparren we samen over jouw belangrijkste loopbaanvraag. Ook hebben wij een speciale online Loopbaancheck ontwikkeld. Een korte, maar krachtige APK voor je loopbaan voor een aantrekkelijk actietarief. Voor onze gratis workshops is het niet meer nodig om naar onze locaties te komen, want deze organiseren wij nu ook online. Deelnemen aan de eerstvolgende workshop Sterk in je werk kan eenvoudig via pc of laptop. Van harte welkom! 

Nieuws – maart 2020

Subsidie voor loopbaanontwikkeling

Om leren en ontwikkelen voor werknemers te stimuleren, kunnen MKB-bedrijven vanaf maart 2020 subsidie aanvragen om loopbaanadvies voor hun werknemers te faciliteren. Deze nieuwe regeling wordt ook wel de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen (SLIM) genoemd. Het kabinet investeert structureel € 48 miljoen per jaar in deze regeling. De achterliggende gedachte voor het invoeren van de SLIM-regeling is dat in het MKB werkgevers daar vaak minder geld, kennis of tijd voor hebben dan grotere bedrijven. Met behulp van de SLIM-regeling wil het kabinet ervoor zorgen dat leren en ontwikkelen ook in MKB bedrijven mogelijk wordt. Meer weten? Lees meer over de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen.

Nieuws – februari 2020

Nieuw locatie vestiging Zwolle

Een locatie die goed bereikbaar is, ruim voldoende gratis parkeergelegenheid heeft en de uitstraling van een kantoor die bij ons past. In Zwolle zijn wij vanaf 3 februari gevestigd aan Schoenerweg 1 in Zwolle. In een industriële omgeving heten wij opdrachtgevers en kandidaten van harte welkom welkom in een gloednieuw kantoor. Het pand is modern ingericht, ruim van opzet en biedt veel mogelijkheden voor nieuwe manieren van werken en netwerken. Vanaf de rotonde bij de A28 van Zwolle-Zuid is het 2 minuten rijden naar onze locatie. Het kantoor ligt aan de rand van het buitengebied van Zwolle en op loopafstand van de IJssel. Wij verwelkomen je graag op onze nieuwe locatie!

Nieuws – januari 2020

Doorstart Ontwikkeladvies 45+

Veel 45-plussers hebben in het afgelopen jaar meegedaan aan het volledig gesubsidieerde Ontwikkeladvies 45+. Een kort, maar krachtig bezinningstraject als een APK voor de eigen loopbaan. Helaas is er voor 2020 geen nieuwe subsidie beschikbaar gesteld door het Ministerie van Sociale Zaken. Erg jammer, want het afgelopen jaar hebben we veel positieve respons gekregen op het traject. Het speciaal voor het Ontwikkeladvies ontworpen programma bleek aan te sluiten bij een behoefte. Bovendien is het Ontwikkeladvies inmiddels bij veel werkenden en organisaties bekend. Wij willen 45-plussers graag deze ondersteuning blijven bieden en maken daarom een doorstart met Ontwikkeladvies 45+. Geen gesubsidieerd traject, maar wel een solide programma voor een aantrekkelijk tarief. Een Ontwikkeladvies zonder de nodige administratieve verplichtingen vanwege een subsidieaanvraag. Het volgen van Ontwikkeladvies kan op al onze locaties. Meer weten over Ontwikkeladvies 45+? Wij informeren je graag!

Nieuws – december 2019

Het groene hart van Holland

Ook in Gouda zijn wij er van vanaf nu voor al je loopbaanvragen, of die van je medewerkers. Wij openen daar per 1 december een nieuwe gesprekslocatie, midden in het groene hart. Naast de al bestaande vestiging in Sliedrecht zijn we daardoor in Zuid-Holland nog beter vertegenwoordigd. De locatie is uitstekend bereikbaar met de auto (vlakbij de A12) en op loopafstand van het station. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Kom langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Nieuws – november 2019

Aan het werk met je netwerk

ICT-er, groepsleerkracht of verkoper worden? Je hebt vaak een bepaald beeld van een beroep. De vraag is of dat beeld ook daadwerkelijk klopt met de praktijk. Wel handig om te weten voordat je de omscholing start of daadwerkelijk gaat solliciteren. Via netwerken kun je een beter beeld vormen wat een het beroep daadwerkelijk inhoudt. Je kunt in gesprek gaan met iemand die het werk al uitoefent en samen de plussen en minnen van het beroep op een rij zetten. Ben je daarna nog steeds enthousiast om de switch te maken? Of twijfel je nog en kun je misschien een afspraak maken voor een meeloop-dag? In de Training Netwerken op vrijdagmiddag 29 november a.s. in Zwolle gaan we met netwerkvaardigheden aan de slag. Samen met anderen ontdekken welke beroepen en functies bij je passen en tegelijkertijd nieuwe contacten opdoen. Wij organiseren deze training voor onze huidige kandidaten, maar ook als je geen traject bij ons volgt ben je van harte welkom! Lees meer meer over de training netwerken.

Nieuws - oktober 2019

Uit de praktijk

Soms krijgen wij de vraag wat wij als coaches of loopbaanbegeleiders nou precies toe te voegen hebben. Heeft het zin om met een professional te gaan praten? Je moet het uiteindelijk toch zelf doen en de antwoorden zelf vinden. Dat klopt natuurlijk. Als coaches stellen wij de vragen, maar geven niet de antwoorden. We luisteren en vragen door en proberen datgene te horen wat je misschien niet meteen hardop zegt. En dan is het stellen van vragen vaak precies wat er nodig is. Door de dingen waar je tegenaan loopt expliciet te maken, ze te benoemen en erop bevraagd te worden, vindt er een verschuiving plaats van het onderbewuste naar het bewuste. Dat wat je eigenlijk diep van binnen al weet, maar om een of andere reden geen ruimte geeft, komt naar voren. Geregeld maken we op die manier echte “AHA-belevingen” mee. Het kwartje valt. Iets raakt een snaar. En daar ligt het antwoord, vlak voor het grijpen. Een simpele vraag op het juiste moment kan opeens zicht werpen op een lang gekoesterd verlangen. Of juist op een grote innerlijke blokkade die vaak al een stuk kleiner wordt bij zijn ontmaskering. Daarom lukt dat vaak niet alleen. Maar heb je iemand nodig die de juiste vragen stelt. Die je bewust maakt van die stemmetjes die je tegenhouden, tegenspreken en in de weg zitten. En je laten zien dat ze meestal ongelijk hebben. Onze grootste angst is niet dat we iets niet kunnen. Onze grootste angst is dat we iets wel kunnen. Want dat heeft gevolgen, dan zullen we stappen moeten zetten. Ben jij eraan toe om in beweging te komen? Durf jij je eerlijk te laten bevragen? Neem eens contact op en ga de uitdaging aan! 

Nieuws – september 2019

Training Ontwikkeladvies voor leidinggevenden

Geef je leiding aan 45-plussers en wil je weten hoe je deze doelgroep zo goed mogelijk begeleid in hun loopbaanontwikkeling? Dan is de training Ontwikkeladvies voor Leidinggevenden iets voor jou! In deze training krijg je als leidinggevende meer kennis en tools over hoe je je medewerkers kunt ondersteunen bij het realiseren van hun toekomstige loopbaanwensen. Daarnaast gaan we actief aan de slag met het trainen van loopbaangesprekken aan de hand van een praktisch en effectief gespreksmodel. De training kan individueel gevolgd worden en duurt 2 uur, of in groepsverband (minimaal 3 en maximaal 10 deelnemers) en duurt dan één dagdeel van 3 uur. De training verzorgen wij in-company of op één van onze vestigingen. De training wordt volledig gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De subsidieaanvraag verzorgt Van Dam Loopbaanbegeleiding. Meer weten? Lees meer over de Training Ontwikkeladvies voor leidinggevenden.

Nieuws - augustus 2019

Week van de Loopbaan

In de week van 16 tot en met 21 september 2019 openen loopbaanprofessionals hun deuren voor alle belangstellenden met een loopbaanvraag. Een initiatief van beroepsvereniging Noloc waarbij werkenden, werkzoekenden én werkgevers in de gelegenheid worden gesteld om gratis en vrijblijvend advies in te winnen. Noloc wil hiermee aandacht geven aan het belang van LevenLangOntwikkelen én alle vormen van (persoonlijke) begeleiding van mensen en organisaties op de arbeidsmarkt. Tijdens de Week van de Loopbaan krijg je bij Van Dam Loopbaanbegeleiding de kans om op een vrijblijvende manier kennis te maken met onze diensten. Op 5 locaties organiseren wij Loopbaanworkshops en gaan we aan de slag met vragen, zoals: Zit ik nog op de juiste plek? Waar krijg ik energie van? Wat zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt? Deelname aan de workshops is gratis. Van harte welkom! 

Nieuws - juli 2019

Ook uitstekend bereikbaar met de trein

De vestiging van Van Dam Loopbaanbegeleiding in Veenendaal is verhuisd. Vanaf 1 juli zijn wij gevestigd in een mooi pand aan Lunet 2 in Veenendaal, dat vanaf de A12 uitstekend bereikbaar is met de auto. Vanaf de snelweg gezien staat het kantoorgebouw vlak achter Hotel van der Valk. Daarnaast is de trein ook een prima optie: vanaf het station Veenendaal-De Klomp is het slechts 8 minuten lopen naar onze locatie. Van harte welkom voor een kop koffie of voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Nieuws – juni 2019

Aan de slag met Strategische personeelsplanning

Een evenwichtig en competent personeelsbestand is essentieel voor het realiseren van de organisatiedoelstellingen. De juiste mens op de juiste plek, die op het juiste moment de juiste dingen doet. Het liefst ook nog tegen de juiste kosten. Maar organisaties en de omgeving veranderen continu – en daarmee ook de eisen aan het personeel. Wat is de impact van externe ontwikkelingen zoals technologie en digitalisering op de dienstverlening van de organisatie, en wat vraagt dit van het personeel? Welke kwalitatieve en kwantitatieve eisen stellen bijvoorbeeld agile werken of een nieuwe strategische koers aan het personeel? En hoe ga je hiermee aan de slag? Op donderdagmiddag 13 juni 2019 organiseert Van Dam Loopbaanbegeleiding een nieuwe HR-bijeenkomst voor christelijke HR-professionals. Bram Eigenhuis, consultant HR-strategie en Beleid bij Berenschot, neemt ons mee in het succesvolle Berenschotmodel voor strategische personeelsplanning. Daarnaast biedt hij handvatten om samen met het topmanagement, lijnmanagement en HR de cyclus van strategische personeelsplanning te doorlopen en grip te krijgen op het toekomstig personeelsbestand. Meer weten of graag deelnemen? Neem contact met ons op en wij informeren je graag! 

Nieuws – mei 2019

“Nieuwe banen in dezelfde maand!”

Wij zijn Klazien en Joost van den Heuvel. We zijn getrouwd en hebben twee kinderen. Het kwam zo uit dat we in dezelfde periode, maar met verschillende beweegredenen, zoekende waren naar een andere richting in onze carrière. Bekenden hebben ons de tip gegeven om te kijken of van Dam Loopbaanbegeleiding zou kunnen helpen. Kort na elkaar hebben we allebei een Loopbaantraject gevolgd bij Harmke van Dam. We zijn verschillende persoonlijkheden, met onze eigen kwaliteiten, blokkades, wensen en ambities. Klazien: “Ik voel me bijvoorbeeld in een informele setting het beste”. Joost: “Ik ga liever voor een formele aanpak”. Ook al was ons Loopbaantraject qua opzet dezelfde, Harmke speelde als coach bij ons persoonlijk in op wat we nodig hadden en wat bij ons paste. Klazien: “De prikkelende en confronterende vragen werkten bij mij goed om me stil te zetten en na te gaan wat ik écht wil”. Joost: “Ik maakte graag gebruik van de praktische handreikingen om mogelijkheden op de arbeidsmarkt te verkennen en een goed profiel op te stellen”. We hadden allebei veel baat bij de trainingen, waarbij verschillende thema’s aan bod kwamen en waarbij we ervaringen konden delen met andere deelnemers. Wat ons het meest is bijgebleven is de rust, de volle aandacht en de persoonlijke benadering tijdens de coaching van Harmke. Toen voor ons de gewenste richting en ons doel duidelijker werd, ging het ook daadwerkelijk die richting op bewegen. Dit heeft voor ons beide uiteindelijk geresulteerd in een nieuwe baan, nota bene in dezelfde maand. Heel bijzonder!

Nieuws – april 2019

Nu ook in Hardenberg!

Het is bewezen dat tevreden werknemers beter presteren. Maar helaas zijn bijna 50% van werknemers ontevreden op het werk. Werknemers zijn de afgelopen jaren ontevredener geworden over hun arbeidsomstandigheden. Ze klagen vooral over een gebrek aan zelfstandigheid en vinden ook minder uitdaging in hun werk, blijkt uit onderzoek. Het is onze passie bij Van Dam Loopbaanbegeleiding om medewerkers te helpen hun werkplezier te verbeteren. Dit doen wij in de vorm van loopbaanbegeleiding, outplacement, reïntegratie, duurzame inzetbaarheid en persoonlijk ontwikkeling. Van Dam Loopbaanbegeleiding heeft ruim 18 jaar expertise opgebouwd in loopbaandienstverlening. De afgelopen periode hebben wij het aantal locaties uitgebouwd om dichterbij de klant onze diensten te kunnen aanbieden. De meest recente uitbreiding is een nieuwe gesprekslocatie in Hardenberg. We blijven ons onderscheiden in een goede combinatie van professionele dienstverlening en persoonlijk contact. Elk traject heeft één contactpersoon en de invulling van het traject wordt afgestemd op de persoonlijke wensen van de klant. 

Nieuws – maart 2019

Korting voor onderwijsinstellingen

Van Dam Loopbaanbegeleiding verzorgt reïntegratietrajecten voor onderwijsinstellingen in het primair, voorgezet en beroepsonderwijs. In deze trajecten begeleiden wij onderwijsmedewerkers bij het vinden van een nieuwe interne of externe functie. Vaak zijn gezondheidsklachten de reden dat medewerkers niet binnen het onderwijs kunnen reïntegreren. Daarnaast investeren scholen steeds vaker in personeelsontwikkeling door het aanbieden van loopbaanbegeleiding of trajecten gericht op duurzame inzetbaarheid, zoals het Vitaal Verder traject. Voor onderwijsinstellingen die lid zijn bij de verenigingen Verus, VGS en LVGS hebben wij een interessant aanbod. De aangesloten scholen ontvangen 10% korting op de tarieven van Van Dam Loopbaanbegeleiding. Wilt u meer weten of graag gebruikmaken van deze korting? Neem gerust contact met ons en wij informeren u graag!

Nieuws - februari 2019

Loopbaanbegeleiding in Amersfoort

Sinds deze maand zijn wij gestart met een gesprekslocatie in Amersfoort, om ook vanuit die regio onze diensten dichtbij te kunnen aanbieden. Het nieuwe kantoor is gevestigd aan de Algolweg 11, op steenworp afstand van de A28 en A1 en daarmee uitstekend bereikbaar. Onze ervaren loopbaanadviseurs Carlos Verhorst en freelancer, Anneke van den Noort, verwelkomen je graag. Goed om te weten: vanaf nu is ook mogelijk om afspraken te plannen in de avond. Wel zo handig voor wie overdag aan het werk is en lastig vrij kan plannen. We hebben een avondopenstelling in Zwolle, Almelo, Amersfoort en Sliedrecht. Van harte welkom!

Nieuws – januari 2019

Nieuw gezicht voor Sliedrecht

“2019 met veel nieuwe energie aan de slag” Met dat motto start onze nieuwe collega, Bastiaan Stolk, dit nieuwe jaar in Sliedrecht. Bastiaan is het nieuwe gezicht van Van Dam Loopbaanbegeleiding voor de regio Rotterdam. Hij heeft zijn sporen verdiend in de arbeidsbemiddeling en is thuis in de wereld van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Bewust maakt hij nu de overstap naar loopbaanbegeleiding, outplacement en reïntegratie. “In mijn werk als personeelsintermediair was ik vooral bezig met het invullen van vacatures. Een hele leerzame periode, waarbij ik veel ervaring heb opgedaan met acquisitie, relatiebeheer en werving en selectie. Nu is het tijd om de focus te verleggen en wil ik de kwaliteit van mensen als vertrekpunt nemen. Kandidaten ondersteunen om hun loopbaankoers te ontdekken én te ondersteunen bij het vinden van een baan die echt past. Dat geeft mij energie!” Bastiaan is de opvolger van Carlos Verhorst, die zich volledig gaat richten op de vestiging in Veenendaal. Graag kennismaken? Neem gerust contact met ons op!

Nieuws – december 2018

Trainingen in een nieuw jasje

Al meer dan 10 jaar combineren wij in Outplacement- en Reïntegratietrajecten individuele coaching met groepsgewijze mobiliteitstrainingen. Effectieve trainingen in Zwolle en Veenendaal, waarbij we werken aan het verbeteren van sollicitatie- en netwerkvaardigheden. Vanaf januari 2019 gaan we deze trainingen opnieuw vormgeven. In het nieuwe jaar gaan we werken in kleinere groepen, zodat wij nog beter kunnen aansluiten bij de individuele leervragen van de kandidaten. Bovendien vinden de trainingen, bij voldoende belangstelling, op elke vestiging plaats. De trainingen worden daardoor letterlijk beter bereikbaar voor elke regio. De deelnemers kunnen zelf aangeven welk dag in de week de voorkeur geniet en bij het plannen van de trainingen wordt daarmee zoveel mogelijk rekening gehouden. Ook particulieren die een Loopbaantraject volgen kunnen deelnemen aan deze trainingen. Meer weten? Wij informeren u/jou graag!

Nieuws – november 2018

Amsterdam & Almelo > Openingsaanbod!

Van Dam Loopbaanbegeleiding breidt letterlijk links en rechts uit. Vanaf vandaag zijn wij ook actief vanuit Amsterdam en Almelo! In de hoofdstad zijn wij gevestigd op een mooie locatie bij de haven in IJburg, in één kantoor met het organisatieadviesbureau B&T. B&T ondersteunt onderwijsorganisaties op vele gebieden. In Almelo zijn wij gevestigd in één kantoor met Eleos, specialist in de christelijke geestelijke gezondheidszorg. Voor klanten uit bijvoorbeeld Enschede, Hengelo, maar ook Rijssen en Hardenberg is deze locatie uitstekend bereikbaar met de auto en openbaar vervoer (vlakbij het NS-station). Om de start van de nieuwe vestigingen te vieren hebben wij een mooi openingsaanbod. Iedereen die in de maand november een traject start in Amsterdam, Almelo of op onze nieuwe gesprekslocatie in Drachten ontvangt 10% korting op het tarief (niet in combinatie met andere kortingen). Meer weten of kennis maken? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Nieuws – oktober 2018

Loopbaanbegeleiding in 2019 fiscaal aftrekbaar

Goed nieuws voor particulieren! De scholingsaftrek blijft komend jaar gehandhaafd en daarmee zijn de kosten voor een Loopbaantraject, onder voorwaarden, ook in 2019 fiscaal aftrekbaar. Het belastingvoordeel is aanzienlijk en kan oplopen tot ongeveer € 350. Naast de fiscale voordelen kunnen particulieren bij Van Dam Loopbaanbegeleiding bovendien profiteren van extra voordelen, zoals gratis trainingen.

Voorbeeld particulier Loopbaantraject
Het tarief voor een particulier Loopbaantraject bedraagt € 960 exclusief BTW. Particulieren mogen € 1.161,60 (het tarief inclusief BTW) minus de drempel van € 250 aftrekken, namelijk € 911,60. Afhankelijk van de belastingschijf bedragen de kosten voor een Loopbaantraject netto circa € 800. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en/of een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Nieuws - september 2018

“If you can name it, you can claim it”

Succes hebben lijkt voor sommige mensen de normaalste zaak van de wereld, waar anderen soms een veel langere weg hebben af te leggen voordat hun plannen slagen. Angela Lee Duckworth was docent wiskunde en ontdekte dat een hoog IQ bij haar leerlingen niet garant stond voor hoge cijfers. Sommige leerlingen met een veel lager IQ scoorden beter. Zij heeft hier in een studie psychologie verder onderzoek naar gedaan en de doorslaggevende factor voor succes bleek te zijn: vastberadenheid. Mensen die vastberaden zijn, gaan gerichter op hun doel af en laten zich minder snel ontmoedigen. Als ze falen, teleurgesteld raken of afgewezen, blijven ze geloven in hun eindbestemming, en herstellen zich daarom sneller. Ze laten zich niet uit het veld slaan, maar zoeken andere wegen en andere mogelijkheden. Ook in onze trajecten is dit een belangrijke ‘slagingsfactor’. Mensen die bij aanvang veel last hebben van belemmerende gedachten (“ik weet niet wat ik wil, het is vast niet haalbaal, ik durf geen risico’s te nemen”) komen pas tot concrete stappen wanneer ze eerst verbinding maken met hun echte wensen en verlangens. Hoe concreter je doel, hoe beter je je daarop kunt focussen. Hoe sterker je drijfveer, hoe meer initiatief je zult nemen. Onze drijfveer voor dit nieuwe seizoen: mensen helpen om meer vastberaden te worden! Bekijk de TED talk van Angela Lee Duckworth

Nieuws - juli/augustus 2018

Open blik voor andere mogelijkheden

“Wat levert een Loopbaantraject je precies op?” is een veelgehoorde vraag als mensen ons bellen voor informatie. Daar kunnen we zelf van alles over zeggen, maar mooier is het om een kandidaat zelf aan het woord te laten. Een medewerker van het Cibap in Zwolle -vakschool voor creatieve vakken - doorliep een Loopbaantraject en deelt haar ervaring: “Dit traject heeft mij boven verwachting veel gebracht. Nadat ik nogal vastgeroest was geraakt door jarenlang in dezelfde organisatie te werken, ben ik door het Loopbaantraject eigenlijk een soort ‘tweede jeugd’ begonnen binnen de school, met een andere rol, andere energie en andere werkzaamheden. Daar was ik zelf nooit achter gekomen. Eigenlijk zit er veel meer in mij dan dat ik zelf had gedacht. Het traject heeft me ook een duidelijker beeld gegeven van de arbeidsmarkt, van verschillende branches en beroepen. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik meer inzicht heb gekregen in mezelf: in wat ik kan, wat ik leuk vind en wat mijn mogelijkheden zijn. Daardoor durf ik nu duidelijker mijn functie vorm te geven en mijn rol in te nemen. De werkwijze van Van Dam Loopbaanbegeleiding vind ik heel constructief. De gesprekken heb ik als zeer positief ervaren. Er was genoeg tijd voor elke sessie, nuttige en leuke werkvormen die je helpen te bepalen waar je staat. De opdrachten die je meekrijgt maken dat je in de tijd tussen de afspraken nadenkt over jezelf en je functioneren. De oefening(en) die mensen uit mijn omgeving konden invullen, waren spannend om te doen, maar een goede manier om anderen mee te laten kijken en het gesprek over jezelf aan te gaan. Ik ben heel dankbaar dat ik dit traject heb mogen volgen vanuit mijn organisatie. Ik ben zelfbewuster geworden en heb daardoor een meer open blik gekregen voor andere mogelijkheden binnen de organisatie, maar ook daarbuiten.”


Nieuws – juni 2018

Privacywet heeft prioriteit

Het kan u bijna niet ontgaan zijn. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is in werking getreden. In het kader van die nieuwe privacywet werd en wordt er van alles van ons verwacht. Gedurende 2017 en 2018 hebben we hard gewerkt om te kunnen voldoen aan de vereisten van deze nieuwe privacywetgeving. In de basis is er echter niet zoveel veranderd. Ook onder de oude wet was de vertrouwelijkheid van uw gegevens voor ons al een groot goed. We deden er al alles aan om te voorkomen, dat daar iets mis mee zou kunnen gaan. En dat is ook precies datgene waar die AVG voor bedoeld is. Naast het nog een keer tegen het licht houden van alle al getroffen maatregelen, schrijft de nieuwe wet ons voor, dat we u in duidelijke taal moeten informeren over hoe we omgaan met uw gegevens, waarvoor we die gebruiken, hoe u die kunt inzien en hoe we die op uw verzoek verwijderen of overdragen. Dat hebben we vastgelegd in een Privacyverklaring die permanent op onze website staat. We blijven de ontwikkelingen over de AVG nauwgezet volgen en mocht in de toekomst blijken dat er nog aandachtspunten zijn dan zullen wij onze klanten daarover uiteraard informeren. 

Nieuws – mei 2018

Een leukere baan zonder weg te gaan?

Iedereen kent de term burn-out wel. Maar geregeld spreken wij mensen die te maken hebben met een -dreigende- “bore-out”. Als je langere tijd werk doet dat onder je niveau ligt, niet uitgedaagd wordt en je kwaliteiten onvoldoende kunt benutten, kan dat sterke invloed hebben op je welbevinden. Als je taken doet die onder je niveau liggen, of als je in werk afhankelijk bent van anderen of moet voldoen aan onplezierige regelgeving binnen de organisatie, loop je het risico dat veel energie nodeloos wegvloeit. Werkplezier verdwijnt, je ervaart geen voldoening meer. Je kunt je gevangen voelen in je werksituatie; alsof je in een rijdende trein zit waar je niet zomaar uit kunt stappen. Innerlijk heb je ontslag genomen en de intrinsieke motivatie is weg. Je wordt onverschillig en je zelfvertrouwen wordt steeds minder, doordat je niet het beste uit jezelf kunt halen. Wat valt eraan te doen? Soms is het nodig om een loopbaanswitch te maken, maar dat is lang niet altijd de (beste) oplossing. In de Vitaliteitsworkshop ontdek je hoe je je welzijn in je huidige werk kunt verbeteren en krijg je concrete handvatten aangereikt om actie te ondernemen. De Vitaliteitsworkshop vindt plaats op donderdagavond 17 mei in onze vestiging in Sliedrecht. Deelname is gratis. Van harte welkom!

Nieuws – april 2018

Energieke medewerkers voor nu & de toekomst

Nieuw in ons dienstenaanbod: 4 korte en krachtige trainingen voor uw medewerkers, gericht op duurzame inzetbaarheid, loopbaanontwikkeling, persoonlijke effectiviteit en feedback. De trainingen kunnen afzonderlijk gegeven worden, of in een reeks van meerdere trainingen. Het doel van de trainingen is dat medewerkers concreet aan de slag gaan met relevante thema’s rondom vitaliteit, drijfveren en motivatoren en energiek en met plezier aan het werk kunnen blijven. Het tarief per training bedraagt € 150 exclusief BTW per medewerker. Bij afname van 4 trainingen ontvangt de opdrachtgevers € 100 korting en bedraagt het tarief € 500 exclusief BTW per medewerker. De trainingen verzorgen wij in-company, of indien gewenst op een externe locatie. Elke training wordt verzorgd door twee ervaren trainers, Marieke de Jong en Tjeerd van Dam. Neem gerust vrijblijvend contact met ons. We informeren u graag!

Nieuws – maart 2018

Trajecten met een internationaal tintje

Jaren werkzaam zijn in het buitenland, terugkeren naar Nederland en op zoek naar een nieuwe baan. Dat is een uitdaging voor uitgezonden medewerkers van Kerk in Actie, werkzaam in onder meer Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Kerk in Actie verbindt plaatselijke gemeenten, kerken en andere partners om, vanuit hun christelijke inspiratie, wereldwijd mensen hoop te bieden en tot hun recht te laten komen. Van Dam Loopbaanbegeleiding biedt medewerkers van Kerk in Actie speciale trajecten aan om na hun terugkeer weer een passende baan in Nederland te vinden. De trajecten starten als de medewerkers nog in het buitenland actief zijn. Via Skypesessies wordt gewerkt aan een arbeidsmarktprofiel, actueel CV en LinkedIn. De Nederlandse arbeidsmarkt verandert snel, evenals de manier van solliciteren anno 2018. Dat is voor deze medewerkers vaak behoorlijk wennen. Onze expertise en ons netwerk helpen medewerkers om zich optimaal te positioneren op de arbeidsmarkt en hun kansen op een baan aanzienlijk te vergroten. 

Nieuws – februari 2018

Burn-out, een steeds groter wordend probleem

Stress, slaapproblemen, paniekaanvallen of hartkloppingen. Nieuwe cijfers bevestigen: Steeds vaker melden werknemers zich met overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts. Werkgevers vinden het vaak nog moeilijk om dit thema bespreekbaar te maken. Terwijl juist in preventief opzicht veel winst te boeken valt.
Volgens klinisch psycholoog Michael Portzky is het ontwikkelen van voldoende veerkracht het sleutelwoord tegen het ontstaan van stress en burn-out. Heb je veel veerkracht, dan ben je in staat om goed om te gaan met tegenslagen of verlies. Veerkracht zit voor een groot deel in je genen, maar het valt ook te trainen. Mensen met veerkracht hebben vier kenmerken:

  • Een gebalanceerde blik op het leven, waarbij niet wordt blindgestaard op het negatieve;
  • doorzettingsvermogen en zelfdiscipline bij tegenslag;
  • zelfvertrouwen en geloof in de eigen capaciteiten, maar wel met een realistisch inzicht in de beperkingen en limieten en het vermogen om op die basis keuzes te maken en grenzen te stellen;
  • eigen verantwoordelijkheid; mensen met veel veerkracht realiseren zich dat ze voor hun reactie op gebeurtenissen in hun leven zelf verantwoordelijk zijn.

In loopbaanbegeleiding helpen wij mensen in het ontwikkelen van zelfkennis en bewustwording. Je hebt niet altijd invloed op de omstandigheden die je tegenkomt, maar wel op de manier waarop je hiermee omgaat. Mensen die voor zichzelf een duidelijk lange termijn doel hebben, kunnen daarop focussen. Zij voelen zich minder snel afhankelijk en overgeleverd aan de situatie van het moment. Inzicht in je eigen drijfveren, kwaliteiten en beperkingen, is nodig bij het creëren van een realistisch zelfbeeld. En op basis daarvan kan een plan gemaakt worden voor de toekomst; kun je kiezen wat je wel wilt, maar ook wat je niet wilt. Je wordt vastberaden en weerbaarder.

Nieuws - januari 2018

Training Authentiek Communiceren (kun je leren)

Hoe kom je over op de ander? Hoe bereik je effectief je doel in je communicatie? Voor wie meer wil leren over zijn of haar eigen manier van communiceren en beter wil kunnen aansluiten bij de ander, organiseren wij vanaf 9 februari 2018 de training Authentiek communiceren (kun je leren). Onder begeleiding van 3 professionele trainers wordt gewerkt aan het vergroten van inzicht in onbewuste drijfveren die gedrag kunnen beïnvloeden, persoonlijke communicatiestijlen en omgaan met feedback. De training vindt plaats op 3 vrijdagochtenden in onze vestiging in Zwolle. De training biedt een goede mix van theorie en praktijk in een groep van maximaal 10 deelnemers. Het tarief voor deze training bedraagt slechts € 500 exclusief BTW en inclusief materiaal, DISC-rapportage, koffie en thee.

Nieuws - december 2017

Een nieuwe baan?!

Mariaan is gestart met een Loopbaantraject omdat zij, na 20 jaar werkzaam te zijn bij de Rabobank, graag haar mogelijkheden op de arbeidsmarkt wilde onderzoeken. Zij was zo lang werkzaam bij één werkgever dat ze zich een beetje vastgeroest voelde en onzeker was of een andere baan wel mogelijk zou zijn. Dat maken we vaker mee: het vertrouwde biedt vaak veiligheid, dus zelfs wanneer een baan gaat schuren, kan het nog een hele stap zijn om daadwerkelijk op zoek te gaan naar iets anders. Een Loopbaantraject kan die drempel verlagen. In het traject zijn we begonnen met het in kaart brengen van Mariaans kwaliteiten, de dingen die zij in werk belangrijk vindt en wat zij kan en wil bijdragen in een nieuwe functie. Haar dienstbaarheid en klantgerichtheid kwamen duidelijk naar voren. Zij wilde graag een functie waarin ruimte is voor persoonlijke aandacht voor klanten en collega’s. We hebben samen een goede brief en CV opgesteld. Via een oud-collega die hoorde dat ze op zoek was, werd Mariaan gewezen op een vacature en uitgenodigd om te solliciteren. Inmiddels is ze 2 maand werkzaam in haar nieuwe functie als medewerker binnendienst waarin zij zich voornamelijk met klantenservice bezighoudt. Dit binnen een klein familiebedrijf met een cultuur die goed bij haar past. Hoewel het een totaal nieuwe wereld voor haar is en ze niet had verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan, is ze met heel veel plezier aan het werk in haar nieuwe baan en ontzettend blij dat ze de sprong gewaagd heeft. Ook toe aan het ontdekken van je mogelijkheden? 

Nieuws - november 2017

Nieuwe mogelijkheden op de arbeidsmarkt

De economische groei zorgt voor een grote vraag naar personeel. Dat kan leiden tot een krapper wordende arbeidsmarkt en een strijd om de werknemer. Door de groeiende economie neemt het aantal banen in alle regio’s van Nederland toe. Uitvoeringsorganisatie UWV verwacht dat in 2017 het aantal werknemersbanen met 183 duizend (+2,3%) groeit en in 2018 nog eens met 150 duizend (+1,8%). Reden genoeg voor veel werkenden om zich te oriënteren op een nieuwe loopbaanstap. Daarbij is niet alleen de werkinhoud belangrijk, maar ook de werkomgeving. Past de cultuur van de organisatie bij je eigen waarden en drijfveren? En biedt een nieuwe baan de juiste voorwaarden en mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in de door jou gewenste richting? Wil je dit eens grondig en gestructureerd in kaart brengen onder deskundige begeleiding, neem dan eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Nieuws - oktober 2017

Maand van de Vitaliteit

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn thema’s die hoog op de agenda staan van veel HR-afdelingen. Duurzaam inzetbare medewerkers zijn wendbaar en weten zich aan te passen aan voortdurend veranderende omstandigheden. Pure noodzaak, want veel organisaties veranderen snel door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Reden genoeg voor Van Dam Loopbaanbegeleiding om deze maand extra aandacht aan deze thema’s te besteden. In deze maand van de Vitaliteit staan gratis Vitaliteitsworkshops in Zwolle en Sliedrecht op het programma. Daarnaast is er extra aandacht voor onze Vitaliteitscheck. In deze laagdrempelige check brengen wij energiegevers en energievragers in kaart en inventariseren we mogelijkheden om het welbevinden in de baan te versterken. Is er meer nodig? Dan is het starten van een Vitaal Verder traject een prima optie. Dit intensieve traject is erop gericht medewerkers te stimuleren om te werken aan duurzame ontwikkeling en blijvende inzetbaarheid. Graag werk maken van duurzame inzetbaarheid? Neem gerust contact met ons op!

Nieuws - september 2017

Gratis professionele foto bij een traject

Je krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken…. Daarom is een goede, sprekende profielfoto op je LinkedIn profiel en CV van groot belang bij het netwerken en solliciteren. Je hebt hiermee de mogelijkheid om je op een onderscheidende manier te profileren. Een foto maakt je CV persoonlijker en hierdoor krijgen recruiters en selecteurs direct een beeld van je. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek neemt hierdoor toe, mits je natuurlijk een goede foto hebt. Een aantal aandachtspunten:

  • Zorg voor een sprekende portretfoto van alleen je gezicht tot en met je schouders, waarop je ogen goed zichtbaar zijn en je met een open blik in de camera kijkt.
  • De achtergrond moet rustig zijn, zonder storende en afleidende elementen op de achtergrond.
  • Goed (dag) licht is van grote invloed op de kwaliteit en uitstraling van je foto; vermijd direct zonlicht want dat werpt ongewenste schaduwen in je gezicht.
  • Je kleding moet passen bij de functie waar je naar wilt solliciteren. Te zakelijke kleding kan bijvoorbeeld afstandelijk overkomen voor een zorgfunctie, te casual kleding voor een vertegenwoordigersfunctie is ook niet handig. Denk goed na over wat je wilt overbrengen.
Omdat de foto hét visitekaartje is bij het solliciteren, krijg je bij Van Dam Loopbaanbegeleiding de mogelijkheid om een gratis, professionele profielfoto te laten maken, bij het volgen van een traject. Er worden meerdere foto’s gemaakt en bewerkt, waarna je keuze krijgt uit een kleine selectie, die je vrij mag gebruiken. De fotoshoot vindt plaats vanuit het kantoor in Zwolle. Meer weten of direct een afspraak maken? Neem gerust contact op met Harmke van Dam van de vestiging in Zwolle.


Nieuws – juli/augustus 2017

Strategische blik op HR

Op donderdag 22 juni organiseerde Van Dam Loopbaanbegeleiding de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor christelijke HR-professionals in Veenendaal. Jaarlijks nemen HR-professionals van een groot aantal christelijke organisaties deel aan deze bijeenkomst. Centraal staat ondersteuning in visieontwikkeling rondom diverse HR-thema's en het bieden van praktische handvatten. Dit jaar was er aandacht voor de trends en toekomst van het HR-vakgebied. De P&O-ers hebben met een strategische blik de eigen HR-afdeling onder de loep genomen. Ook is er gereflecteerd op de interne profilering: hoe is de HR-performance binnen de organisatie? Ook hebben de deelnemers hun HR-diensten eens kritisch tegen het licht gehouden: welke HR-diensten verzorgen we zelf en welke kopen we slim in? De deelnemers kijken terug op een inspirerende bijeenkomst waar ook veel ruimte was om met vakgenoten uit te wisselen en te netwerken. Meer weten over deze jaarlijkse HR-bijeenkomst? Neem gerust contact met ons op.

Nieuws – juni 2017

Medewerkers binden door te boeien

Het aantal banen in Nederland overschrijdt dit jaar naar verwachting het niveau van voor de crisis in 2008. Het UWV verwacht dat er 102.000 banen bijkomen, dit is een toename van 1,3 procent. Vorig jaar kwamen er 56.000 extra banen bij. Het grotere aantal beschikbare vacatures biedt werkzoekenden meer kansen op werk maar ook meer mogelijkheden om van baan te wisselen. Voor werkgevers heeft dit als gevolg dat het boeien en binden van medewerkers weer van belang wordt. Met name in de ICT en bij bepaalde technische beroepen is het voor werkgevers lastig om de juiste mensen te vinden en vervolgens te behouden. Het salaris en de werksfeer zijn belangrijke factoren die meespelen in de keuze van werknemers om wel of niet van baan te wisselen. Daarnaast zijn voor met name hoger opgeleiden promotiekansen en ontwikkelingsmogelijkheden, zoals scholing en coaching belangrijk. Hiervoor geldt de zogenaamde “bindingsparadox”. Bied medewerkers mogelijkheden om zich te ontwikkelen en zij zullen gemotiveerder blijven en meer loyaal naar de organisatie. Ontwikkelingsgerichte medewerkers blijven langer bij een organisatie die ontwikkeling stimuleert.

Nieuws – mei 2017

Hoge werkdruk in het basisonderwijs

Uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen blijkt dat leerkrachten in het basisonderwijs de werkdruk hoog vinden. Het onderwijs is continu in beweging en dat stelt hoge eisen aan de medewerkers. Het is belangrijk dat de administratieve lastendruk omlaag gaat en dat medewerkers voldoende mogelijkheden hebben om zich te blijven ontwikkelen. In het primair onderwijs valt er nog veel winst te behalen in het investeren in preventieve loopbaanontwikkeling. Nu wordt nog vaak vooral geïnvesteerd in curatieve mobiliteit in de vorm van reïntegratie en outplacement. Om te voorkomen dat medewerkers vastlopen is het belangrijk dat ze regelmatig stilstaan bij de eigen inzetbaarheid voor nu, maar ook voor de langere termijn. Om de duurzame inzetbaarheid te stimuleren verzorgt Van Dam Loopbaanbegeleiding Vitaliteitschecks voor onderwijsmedewerkers. In de check brengen we met de medewerker de kwaliteit van het werk in kaart (geeft het werk energie?), maar ook de hoeveelheid werk en de combinatie met privé-activiteiten. Daarnaast kijken we naar de persoonlijkheid van de medewerker; hoe zit het met perfectionisme, loyaliteit en plichtsbesef? Tenslotte brengen we de werkorganisatie van de medewerker in kaart; heeft de medewerker voldoende overzicht? In een Vitaliteitscheck zetten we samen op een rij wat goed gaat, waar de medewerker knelpunten ervaart (in zichzelf en/of bij de school) en waar verbetering mogelijk is. We bieden inzichten en handvatten die de leerkracht direct verder helpen.

Nieuws – april 2017

Loopbaanbegeleiding duur?

Voor een grondige bezinning op de loopbaankoers is een Loopbaantraject vaak een uitstekende keuze. Toch hikken veel mensen aan tegen het tarief, zeker als de werkgever niet aan het traject bijdraagt. Sommigen willen juist niet dat de werkgever het traject financiert, omdat ze niet willen dat de werkgever er weet van heeft. Van Dam Loopbaanbegeleiding biedt een particulier tarief voor een Loopbaantraject dat aanzienlijk lager ligt dan het zakelijke tarief. De kosten voor het traject zijn bovendien, onder voorwaarden, gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. De netto kosten voor een Loopbaantraject komen daarmee fors lager uit. Daarnaast is een extra pluspunt voor particulieren dat zij gratis mogen deelnemen aan 5 mobiliteitstrainingen. Loopbaanbegeleiding duur? Zeker, het vergt een investering, maar op korte en lange termijn betaalt het zich terug. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en/of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Nieuws – maart 2017

Duurzame inzetbaarheid in de zorg

Hoe blijf je duurzaam inzetbaar? Medewerkers van Profila Zorg gaan de komende periode met deze vraag aan de slag. Profila Zorg biedt zorg en begeleiding aan mensen met een (verstandelijke) beperking, autismespectrumstoornis en/of psychiatrische problematiek. De zorg vraagt veel van medewerkers en het is belangrijk om periodiek stil te staan bij de eigen inzetbaarheid voor nu, maar ook voor de langere termijn. Een groot aantal medewerkers van Profila Zorg doorloopt hiervoor een Vitaliteitscheck bij Van Dam Loopbaanbegeleiding. In de check brengen we met de medewerker de kwaliteit van het werk in kaart (geeft het werk energie?), maar ook de hoeveelheid werk en de combinatie met privé-activiteiten. Daarnaast kijken we naar de persoonlijkheid van de medewerker; hoe zit het met perfectionisme, loyaliteit en plichtsbesef? Tenslotte brengen we de werkorganisatie van de medewerker in kaart; heeft de medewerker voldoende overzicht? In een Vitaliteitscheck zetten we samen op een rij wat goed gaat, waar de medewerker knelpunten ervaart (in zichzelf en/of bij Profila Zorg) en waar verbetering mogelijk is. We bieden inzichten en handvatten die de medewerker direct verder helpen.

Nieuws – februari 2017

Ontwikkelbudget medewerkers Rabobank

Met ingang van 1 januari 2017 ontvangt elke medewerker die werkzaam is bij de Rabobank het Ontwikkelbudget. Medewerkers kunnen het budget besteden aan opleidingen die gericht zijn op de persoonlijk ontwikkeling en bijdragen aan het verwerven van ander werk (binnen of buiten de bank), óf om inzicht te krijgen in de arbeidsmarkt en het versterken van de eigen arbeidsmarktpositie. Medewerkers van de Rabobank worden gestimuleerd om zelf de regie te nemen en eigen keuzes te maken met betrekking tot de professionele en persoonlijke ontwikkeling. Het Ontwikkelbudget kunnen medewerkers - ook als ze actief mobiel zijn - onder meer inzetten voor het volgen van een Loopbaancheck bij Van Dam Loopbaanbegeleiding. Voor de Rabobank heeft Van Dam Loopbaanbegeleiding een speciale uitgebreide Loopbaancheck ontwikkeld. Het Ontwikkelbudget is voor alle interne medewerkers - ook met een tijdelijk contract - die op 1 januari van een kalenderjaar in dienst zijn. Het budget kunnen medewerkers besteden zonder akkoord van de manager. Lees meer over de Loopbaancheck voor Rabobankmedewerkers.

Nieuws – januari 2017

Training Loopbaankeuzes in Groningen

Tijd voor een nieuwe loopbaanstap in 2017? Van Dam Loopbaanbegeleiding organiseert dit voorjaar voor het eerst de Training Loopbaankeuzes in Groningen. In deze training gaan deelnemers groepsgewijs aan de slag met de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik en wat wil ik? In zes avonden wordt een uitgebreid programma voor loopbaanheroriëntatie doorlopen met als resultaat een duidelijk profiel en een plan van aanpak om gericht aan persoonlijke loopbaandoelen te werken. De training vindt plaats in Groningen op zes woensdagavonden: 8 maart, 22 maart, 5 april, 19 april, 3 mei en 17 mei. De kosten bedragen slechts € 500,- exclusief BTW per deelnemer. Het maximaal aantal deelnemers is 8, dus vol is vol! 

Nieuws – december 2016

‘Persoonlijk budget wordt niet besteed aan duurzame inzetbaarheid’

Recent onderzoek toont aan dat 63 procent van de leraren (zowel op de basis- als middelbare school) regelmatig denkt aan stoppen (Boerefijn & van der Werf, 2014). Dit is verre van ideaal. De overheid heeft hierop ingespeeld door een persoonlijk budget beschikbaar te stellen. Dit budget is bedoeld om de duurzame inzetbaarheid van de individuele medewerker te vergroten. Echte duurzame inzetbaarheid is dat de medewerker lekker in zijn/haar vel zit en plezier heeft in het werk. Een logisch gevolg hiervan is dat het eventuele verzuim daalt; de prestaties, betrokkenheid en belastbaarheid gelijk blijft of stijgt; en men langer kan én wil werken. Zowel de medewerker als de werkgever heeft hier alle baat bij. 

Het huidig beleid sluit niet of nauwelijks aan bij het beoogde doel van duurzame inzetbaarheid, want het persoonlijk budget wordt veelal gebruikt als financieel extraatje. Als iemand vandaag symptomen van (werk)stress vertoont, dan heeft bijvoorbeeld een uitkering in geld in de meeste gevallen geen effect op de gezondheid en het werkplezier van de medewerker nu. Het faciliteren van ondersteuning doet dit wel (CPB, 2016). Verschijnselen zoals werkstress, verstoorde (werk)relaties en verandering van werkinhoud zoals digitalisering, kan op maat begeleid worden. Hierdoor wordt ongemak en negativiteit gereduceerd en het kan werkplezier (doen) terugkeren. Wat uiteraard effect heeft op zowel de korte als lange termijn. Dit kan in het curriculum verwerkt worden. En net zoals bij persoonlijke ontwikkeling kan een x aantal procent van de totale inzet per jaar hiervoor apart gezet worden. Concreet kan de ondersteuning uit bijvoorbeeld individuele coaching, groepstraining, workshops of een vast inloopspreekuur bestaan.  

Nieuws - november 2016

Gedachten – Gevoel - Gedrag

Een training die wij afgelopen maand hebben gehouden en waar deelnemers erg enthousiast over waren, ging over het omgaan met belemmeringen. Bijna iedereen heeft ze: structurele gedachten over jezelf of een situatie, die belemmerend voor je werken. Gedachten als: “Dat zal ik vast niet kunnen”, “Als ik mijn vaste baan verlies heb ik nooit meer zekerheid” of “Als ik nee zeg stel ik een ander teleur”. Die gedachten bepalen voor een groot deel je gevoel. Dus als je denkt dat je iets niet kunt, zul je jezelf ook incompetent voelen. En je gaat je daarnaar gedragen. Het kan daarom enorm helpen als je jezelf bewust wordt van welke belemmerende overtuigingen jij terugkerend last hebt. Om even afstand te nemen van jezelf en jezelf af te vragen: Klopt deze gedachte? Kun je absoluut zeker weten dat deze gedachte waar is? Wat voor gevoel roept deze gedachte bij je op? En: Wat zou een meer realistische gedachte kunnen zijn? Wat voor gevoel zou die gedachte vervolgens geven? Op deze manier kun je leren om anders te denken en je anders te voelen. En het heeft effect op hoe je je gedraagt. Met behulp van de Rationeel Emotieve Training zijn deelnemers van onze mobiliteitstraining hiermee aan de slag gegaan. Meer weten? Neem gerust contact op.

Nieuws – oktober 2016

Gratis Loopbaanworkshop

Op vrijdagmiddag 28 oktober a.s. organiseert Van Dam Loopbaanbegeleiding opnieuw een kennismakingsworkshop Loopbaanbegeleiding. Tijdens deze laagdrempelige workshop kunnen de deelnemers hun eigen loopbaan eens goed tegen het licht te houden. De workshop start met een interactieve presentatie met de centrale vraag: past de baan die ik nú doe bij de persoon die ik nú ben? Het is raadzaam om af en toe stil te staan en te onderzoeken waar mogelijke knelpunten én oplossingen liggen in de werksituatie. We willen graag een paraplu bieden voordat het gaat regenen en mensen helpen regie te nemen in hun loopbaan voordat ze daadwerkelijk vastlopen. Tijdens de workshop worden de deelnemers ook geïnformeerd over onze diensten en is er ruime gelegenheid om te sparren met onze adviseurs. De workshop vindt plaats in het kantoor van Van Dam Loopbaanbegeleiding in Zwolle en deelname is gratis. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden. Het aantal plaatsen is beperkt!

Nieuws – september 2016

Nieuwe perspectieven voor PKN-medewerkers

Het ledenaantal van de Protestantse Kerk daalt gestaag en naar verwachting zal het aantal leden in 2025 rond de 1,4 miljoen zijn. Om in te spelen op deze ontwikkeling werkt de PKN aan een kleinere en slagvaardiger dienstenorganisatie. Als gevolg hiervan zullen op het landelijk kantoor in Utrecht medewerkers van de ondersteunende diensten boventallig worden. De PKN is een sociaal plan overeengekomen met de vakbonden en de inzet is om zoveel mogelijk mensen te begeleiden van werk naar werk. Sommige medewerkers kunnen intern herplaatst worden, maar een deel van de medewerkers zal extern een nieuwe baan moeten vinden. Van Dam Loopbaanbegeleiding zal medewerkers hierbij maatwerk ondersteuning bieden in de vorm van loopbaanbegeleiding en outplacement. Daarnaast kunnen medewerkers gebruikmaken van een Ondernemerstraject. Het Ondernemerstraject heeft als doel het bieden van inzicht in ondernemersvaardigheden, het oriënteren op zelfstandig ondernemerschap en/of en het ondersteunen van de medewerker bij het starten als zelfstandig ondernemer.

Nieuws - juli/augustus 2016

15 jaar Van Dam Loopbaanbegeleiding

Het bieden van Loopbaandiensten op maat met een persoonlijke en betrokken aanpak, met dat doel zijn wij 15 jaar geleden vol enthousiasme begonnen met Van Dam Loopbaanbegeleiding. De arbeidsmarkt is enorm veranderd door de jaren, toch werken wij nog steeds vanuit diezelfde doelstelling en drijfveren. 

Begonnen met een vestiging in Zwolle, zijn we 15 jaar later gevestigd op 4 locaties verspreid over het land. Veel opdrachtgevers en kandidaten weten ons via internet te vinden en daarnaast hebben we met veel opdrachtgevers een duurzame samenwerkingsrelaties opgebouwd. We vormen een verlengstuk van veel P&O-afdelingen met onze specialisatie in loopbaandienstverlening, variërend van loopbaanontwikkeling tot reïntegratie en outplacement. De komende jaren zullen in het teken staan van het doorontwikkelen van onze diensten, digitalisering van instrumenten en het ondersteunen van organisaties bij het versterken van duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Persoonlijk, betrokken en enthousiast. We hopen u te ontmoeten. 

Nieuws - juni 2016

Check je vitaliteit!

Afgelopen maand meldde het CBS dat ruim 14 procent van de werkenden zich ten minste enkele keren per maand opgebrand voelt door het werk. Ruim 1 op de 3 werkenden geeft aan vaak of altijd heel snel te moeten werken. Stress- en burn-out klachten worden veroorzaakt door te veel werkdruk of niet passend werk (draaglast) en privé factoren (draagkracht). Vaak is het een combinatie van beide. In onze nieuwe Vitaliteitscheck brengen we samen in kaart welke knelpunten je ervaart binnen en buiten je baan. Wat zijn de energiegevers- en vragers in je leven en werk? We onderzoeken of je baan en werkgever (nog) voldoende bij je past en in welke aspecten verandering gewenst en mogelijk is. Meer weten? Neem gerust contact met ons op! 

Nieuws – mei 2016

Appels en peren

Een keuze maken tussen verschillende outplacement- of reïntegratiebureaus is vaak niet eenvoudig. De meeste mensen hebben niet eerder voor zo’n keus gestaan en de wereld van loopbaanbegeleiding kan onbekend terrein zijn. Het is daarom raadzaam om een aantal kennismakingsgesprekken te voeren bij verschillende bureaus. Zo zie je het verschil in werkwijze en kun je ervaren of er een klik is, de juiste aansluiting, die nodig is voor een succesvol traject. Daarbij is het van belang om goed door te vragen over de inhoud van het traject. Er zijn veel bureaus actief in de markt met een breed scala aan trajecten. Prijsvechters bieden trajecten voor zeer scherpe tarieven, maar de vraag is: Krijg je waar voor je geld? Het traject kan wel 9 maanden duren, maar hoeveel ondersteuning krijg je precies? Van Dam Loopbaanbegeleiding biedt graag complete, intensieve en persoonlijke trajecten voor een redelijke prijs. Bij een Outplacement- of Reïntegratietraject van 6 maanden krijgen kandidaten tweewekelijks een individuele sessie en tweewekelijks een groepstraining. In totaal dus 12 individuele sessies en 12 trainingen; elke week is er dus een ‘live’ contactmoment. Tijdens het traject bieden we bovendien waar nodig digitale en telefonische ondersteuning. Vind je eerder een baan dan kan het resterende traject nog volledig benut worden in de vorm van Jobcoaching of door gebruik te maken van de speciale garantieregeling. Het kiezen van een bureau is zeker niet eenvoudig, maar het is raadzaam om een goede vergelijking te maken.

Nieuws – april 2016

HR-bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid

De situatie op de arbeidsmarkt verandert. Vanwege veranderde wetgeving zullen mensen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Tegelijkertijd vragen economische en technologische ontwikkelingen om wendbaarheid van organisaties. Meer dan ooit is het voor bedrijven en organisaties van belang om werk te maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Vaak is het best lastig om duurzame inzetbaarheid concreet vorm te geven binnen de organisatie. Wat staat organisaties te doen en welke rol heeft HR hierin? En heeft een christelijke organisatie ook een extra verantwoordelijkheid waar het gaat om dit thema? Op 2 juni organiseert Van Dam Loopbaanbegeleiding een HR-bijeenkomst voor HR-professionals van christelijke organisaties. Iris Hendrickx, directeur van Quiris Adviesgroep BV, zal haar visie geven op het thema. Naast de inhoudelijke bijdrage is er ook ruime gelegenheid om met vakgenoten uit te wisselen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. 

Nieuws – maart 2016

Maak kans op een gratis proefvlucht!

Van Dam Loopbaanbegeleiding is sponsor van de MAF. De MAF vliegt noodhulp naar de armste landen in de wereld. Op woensdag 25 mei a.s. organiseert de MAF op vliegveld Teuge (bij Apeldoorn) een speciaal programma om kennis te maken met deze mooie organisatie en een proefvlucht te maken. Je mag leren zelf een vliegtuig te besturen en daarnaast kun je genieten van een mooi uitzicht vanuit de lucht. Ook leer je van alles over de werking van een vliegtuig. Een proefvlucht is een mooie ervaring om niet snel vergeten. Wanneer je deze maand (maart) een traject start bij Van Dam Loopbaanbegeleiding maak je kans op het winnen van een van de twee gratis proefvluchten. Geef bij je aanmelding aan dat je graag in aanmerking wilt komen voor deze actie. Mogelijk win je en ontvang je begin april bericht.

Nieuws – februari 2016

Werken aan mentale vitaliteit

Moeten en kunnen… 80 % van de leerkrachten in het basisonderwijs heeft last van hoge werkdruk, zo bleek onlangs uit onderzoek van vakorganisatie CNV. Ook werknemers in het voortgezet onderwijs ervaren toenemende werkdruk. Des te belangrijker is het daarom voor leiding van scholen om te investeren in mentale vitaliteit van hun medewerkers. Mentale vitaliteit houdt in dat de werknemer energiek, veerkrachtig, fit en met doorzettingsvermogen in staat is zichzelf te ontwikkelen, het eigen talent optimaal weet te benutten en dat hij of zij productief is. Intrinsieke motivatie, timemanagement, heldere communicatie en een prettige teamsfeer dragen hieraan bij. Van Dam Loopbaanbegeleiding biedt als partner van veel onderwijsinstellingen speciale Vitaal Verder Coachingstrajecten aan, gericht op werknemers die werk willen maken van het vergroten van hun mentale vitaliteit.

Nieuws - januari 2016

Nieuw kantoor Vestiging Veenendaal

Het kantoor van Van Dam Loopbaanbegeleiding in Veenendaal is per 1 januari 2016 verhuisd van Vendelier 61 naar Vendelier 4 in Veenendaal. De nieuwe locatie ligt op steenworp afstand van de locatie waar we de afgelopen jaren gehuisvest waren. Het nieuwe kantoor is uitstekend bereikbaar en ligt op een unieke zichtlocatie vlak langs de A12. We vestigen ons in één kantoor met Schuiteman Accountants en Adviseurs. We worden min of meer herenigd met onze samenwerkingspartner Aatop Personeelsintermediair. Het werving- en selectiebureau is weliswaar niet op dezelfde verdieping gevestigd, maar wel in hetzelfde pand. Graag een keer langskomen op onze nieuwe locatie? Neem gerust contact met ons op. Van harte welkom!

Nieuws – december 2015

Transitievergoeding fiscaal gunstig investeren

Werknemers die geconfronteerd worden met (dreigend) ontslag hebben onder bepaalde voorwaarden recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding kan fiscaal gunstig gebruikt worden voor outplacement en/of (om)scholing naar ander werk. Naast het fiscale voordeel wordt de investering vaak snel terugverdiend omdat de werknemer een grotere kans heeft om eerder weer een passende baan te vinden. De kosten die gepaard gaan met een dergelijk outplacementtraject of scholing, mag de werkgever onbelast vergoeden aan de werknemer. Deze kosten behoren dus niet tot het fiscaal inkomen. Een werknemer van bijvoorbeeld 34 jaar oud met 6 jaar werkervaring binnen de organisatie ontvangt, bij een bruto maandsalaris van € 4.000, een transitievergoeding van bruto € 8.000 (12 x 1/6e bruto maandsalaris). Indien de werknemer in overleg met de werkgever afspreekt een Outplacementtraject te starten en de kosten hiervan bedragen in totaal € 3.500, resteert nog een belaste transitievergoeding van € 4.500 in plaats van € 8.000. We informeren u graag over de mogelijkheden om deze vergoeding fiscaal gunstig te gebruiken en bieden Outplacementtrajecten op maat. Lees meer over de transitievergoeding en Outplacement.

Nieuws - november 2015

Traject voor startende ondernemers

In deze onzekere tijden is het starten in een nieuwe baan vaak al een hele stap. Dit geldt helemaal voor werknemers die de overstap willen maken naar zelfstandig ondernemerschap. Als ondernemer krijg je met tal van vragen te maken. Welke diensten/producten wil je aanbieden en op welke doelgroep ga je je richten? En hoe kom je aan de juiste klanten? Naast het inhoudelijke vakgebied heb je als ondernemer ook te maken met financiële en fiscale regelgeving. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en ben je geneigd er maar helemaal niet aan te beginnen. Dat is jammer, want het ondernemerschap biedt ook mooie kansen en de vrijheid om je werk vorm te geven. Speciaal voor mensen die overwegen om te starten als ondernemer bieden wij een nieuw traject aan, het Ondernemerstraject. In dit traject onderzoeken we samen of het ondernemerschap bij je past en of jouw producten/diensten te vermarkten zijn. We brengen je ondernemersvaardigheden in kaart en bieden gedegen ondersteuning voor een succesvolle start in het ondernemerschap. Lees hier meer over het Ondernemerstraject.

Nieuws – oktober 2015

Je hoofd boven het maaiveld uitsteken?

Geselecteerd worden uit 2200 (!) sollicitanten, dat maakte een van onze kandidaten onlangs mee. Een uitzonderlijke situatie. Voor veel mensen blijft de vraag: Hoe kun je je onderscheiden op de arbeidsmarkt? Als je opgaat in de grijze massa kun je niet duidelijk maken waarom juist jij voor een bepaalde functie geschikt bent. Personal branding is het jezelf als merk presenteren aan anderen, waarbij je positieve beelden en associaties oproept. Je gebruikt je persoonlijkheid, kennis en ervaring om je te onderscheiden van anderen. Je laat een werkgever zien wie je bent en waar je voor staat. Veel mensen houden er niet van om hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. Je hoeft je ook zeker niet voor te doen als de beste, maar wat je wel wilt is dat werkgevers jou als de beste oplossing voor hun probleem zien. Op 29 oktober a.s. organiseren vakorganisatie CGMV, Hogeschool VIAA, Jobfish en Van Dam Loopbaanbegeleiding het Jobless Event in Zwolle, speciaal voor werkzoekende jongeren. Er zijn boeiende workshops, zoals "Jij als merk", een workshop speciaal over personal branding. Daarnaast bieden we praktische sollicitatiehulp; jongeren kunnen hun CV meenemen en laten checken, maar ook een goede profielfoto voor LinkedIn laten maken. Het event is gratis en start om 13.00 uur. Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Dit kan door te klikken op de button “aanmelden” op de website van CGMV.

Nieuws - september 2015

Loopbaanbegeleiding, wat houdt dat in?

Gratis kennismakingsworkshops

In de zomer hebben veel mensen even letterlijk afstand van hun werk genomen en genoten van een welverdiende vakantie. Het is vaak een tijd van rust en bezinning, waarin vragen boven kunnen komen, zoals: "Doe ik mijn werk nog wel met genoeg plezier?" en "Welke voldoening haal ik eigenlijk uit mijn baan?". "Misschien wil ik wel eens iets anders, maar wat dan? En hoe pak ik dat aan?" Eenmaal weer aan het werk kunnen deze vragen zomaar weer naar de achtergrond verdwijnen en ga je door op de ingeslagen weg. Op langere termijn kan dit resulteren in onvrede, stress en gebrek aan motivatie en werkplezier. Wil je eens concreet aan de slag met wezenlijke vragen rondom je loopbaanontwikkeling, maar weet je niet hoe je dit aan kunt pakken? Dit najaar organiseert Van Dam Loopbaanbegeleiding in Groningen en Zwolle een informatieve kennismakingsworkshop over Loopbaanbegeleiding. In deze gratis workshop geven we je inzicht in welke aspecten een rol spelen bij het maken van de juiste loopbaankeuzes en handvaten voor het maken van een persoonlijk loopbaanplan. Daarnaast informeren we je graag over onze werkwijze bij loopbaanbegeleiding en maak je kennis met onze adviseurs. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

Nieuws – juli/augustus 2015

Trainingen netwerken en LinkedIn in de kerk

Effectief inzetten van het eigen (online) netwerk om meer zicht te krijgen op loopbaankansen en daarnaast jezelf te profileren. Deze doelstelling staat centraal bij de speciale trainingen over netwerken en LinkedIn die Van Dam Loopbaanbegeleiding voor medewerkers van de Protestantse Kerk Nederland organiseert. De PKN zal de komende jaren ingrijpend veranderen, mede als gevolg van het krimpend ledenaantal. Vooruitlopend hierop wil de PKN-dienstenorganisatie haar medewerkers graag actief ondersteunen om hun arbeidsmarktpositie te versterken. De inzet van het netwerk en LinkedIn zijn hierbij van groot belang. Tijdens de trainingen wordt ruime aandacht besteed aan een goed profiel. De meeste aandacht is er voor de profielfoto en de regel ernaast, de kopregel. Die bepalen in enkele seconden of de bezoeker het profiel verder wil lezen. Tijdens de training worden de deelnemers online wegwijs gemaakt in de ins en outs van LinkedIn. De ervaring leert dat deelnemers positiever worden over LinkedIn als ze het -onder begeleiding- zelf van binnenuit leren kennen.

Nieuws - juni 2015

Carrièreswitch vraagt zelfinzicht en dappere stappen

Ik kwam in mijn werk op een punt dat ik dacht ‘wil ik dit nog jaren blijven doen, of is het tijd om te veranderen? Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Van Dam Loopbaanbegeleiding heeft me begeleid in het scherp krijgen van mijn drijfveren en competenties. Handige tools en goede reflectieve gesprekken waren de handvatten voor een volgende stap. Maar met inzicht alleen ben je er niet, je moet ook de stap wagen om in een (in mijn geval) ander domein te solliciteren. Het oude los te laten en een nieuwe koers op te pakken. En het vertrouwen hebben dat jouw rugzak voldoende inhoud biedt om die stap te maken.’ Ook daarin heeft Van Dam Loopbaanbegeleiding door coaching, tools en training mij op weg geholpen. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar de back-up vanuit Van Dam Loopbaanbegeleiding was voor mij erg waardevol. Inmiddels heb ik een nieuwe baan in een andere branche met een andere dynamiek. Een spannend, leerzaam en succesvol traject.

Nieuws - mei 2015

Netwerken: kwantiteit versus kwaliteit

Sommige klusjesmannen rollen van de ene opdracht in de andere. Ze hebben vrijwel continu werk en worden telkens gevraagd voor weer een nieuwe opdracht. Zijn dit nu zulke goede netwerkers die zich optimaal voor het voetlicht weten te brengen, of heeft het toch vooral te maken met de kwaliteit van het geleverde werk? Bij netwerken wordt het belang van het aantal contacten vaak benadrukt. Netwerktrainingen zijn erop gericht om het netwerk uit te breiden en zoveel mogelijk het CV (of visitekaartje) onder de aandacht te brengen. Hoe meer contacten, hoe beter - zo lijkt het. Ondergesneeuwd raakt vaak de vraag: Wat is jouw toegevoegde waarde voor je netwerk? Waarom zou iemand in je netwerk jou aanbevelen? Wat maakt jou de betere groepsleerkracht, applicatiebeheerder of secretaresse? Waarin onderscheidt jij je? In de Training Netwerken op 21 mei a.s. in Veenendaal gaan we met deze vragen aan de slag. In kaart brengen wat je toegevoegde waarde is en hoe je deze zo goed mogelijk zichtbaar kunt maken voor je bestaande en nieuwe netwerkcontacten. Kandidaten die bij ons een traject of check volgen kunnen gratis aan deze training deelnemen. Ook graag deelnemen? Bel of mail ons gerust!

Nieuws - april 2015

Maak kans op een gratis sollicitatietraining!

Van Dam Loopbaanbegeleiding is te volgen via Facebook. Op onze pagina posten we regelmatig leuke weetjes over loopbaankeuzes, quotes, links en handige sollicitatietips. Deze maand bieden we een speciale Facebookactie aan waardoor je kans maakt op een gratis mobiliteitstraining. In deze trainingen maken we werk van het verbeteren van je sollicitatie- en netwerkvaardigheden. Je mag zelf kiezen aan welke training je wilt deelnemen. We bieden maar liefst 3 trainingen aan voor deze actie, dus 3 deelnemers maken kans!

Wat moet je doen?
> Like onze Facebookpagina
> Like deze actie op onze Facebookpagina
> Deel deze actie op je eigen tijdlijn op Facebook

Doe dit vóór 1 mei a.s.! Mogelijk win je en maken we snel een afspraak om een training te volgen. Je kunt dan dit jaar een training volgen in Zwolle of Veenendaal. Bezoek nu onze pagina op Facebook en neem deel aan deze actie.

Nieuws - maart 2015

Leuker langer werken?

Voor organisaties die werk willen maken van duurzame inzetbaarheid van medewerkers organiseert Van Dam Loopbaanbegeleiding regelmatig de workshop "Leuker langer werken". In deze workshop worden medewerkers stilgezet bij het vitaal zijn en blijven in het werk en welke aspecten een rol spelen bij het maken van de juiste loopbaankeuzes. De deelnemers maken vervolgens een korte test om hun persoonlijke loopbaanwaarden en drijfveren in kaart te brengen. De workshop is erop gericht om te voorkomen dat medewerkers vastlopen en in een loopbaancrisis terechtkomen. Veel mensen maken zo nu en dan een soort mijmerperiode door, waarin ze niet direct heel gericht, maar toch wel ietwat sluimerend nadenken over een andere koers en over hun eigen ontwikkeling. Juist voor deze medewerkers is de workshop heel geschikt, zodat ze gemotiveerd en geïnspireerd blijven werken. Meer weten? Neem gerust contact met ons op, wij informeren u graag.

Nieuws – februari 2015

Opening nieuwe vestiging in Groningen

Onder het motto “Er gaat niets boven…” openen wij een nieuwe vestiging in Groningen. “We zijn erg blij met deze uitbreiding, want zo kunnen wij opdrachtgevers en kandidaten in Noord-Nederland nu letterlijk dichtbij van dienst zijn”, aldus Tjeerd van Dam, oprichter van het loopbaanadviesbureau. “In onze branche is een ontwikkeling gaande dat bureaus meer regionaal en zelfs lokaal werken. Dichtbij de klant zitten wordt steeds belangrijker en daar spelen wij graag op in. Tegelijkertijd werken wij voor diverse landelijke opdrachtgevers die het zeer op prijs stellen dat wij trajecten en trainingen kunnen verzorgen in diverse regio’s. En vanaf nu dus ook in het noorden van Nederland”. Het kantoor in Groningen is gevestigd aan de Peizerweg direct langs de ringweg. De contactpersoon voor deze vestiging is Jarno Holtman: “Het ontdekken van plezier in je werk en doen wat bij je past, is waar wij graag aan bijdragen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek”.

Nieuws - januari 2015

Nieuws – december 2014

“Investeer preventief in loopbaanontwikkeling”

Hemmink BV uit Zwolle organiseerde in de afgelopen periode twee Loopbaanlunches voor haar medewerkers. Het idee achter de lunch is om loopbaanontwikkeling op een laagdrempelige manier op de agenda te zetten. Van Dam Loopbaanbegeleiding verzorgde tijdens de lunch een programma over vitaal zijn én blijven in de loopbaan. Hemmink BV is professionele importeur van kwalitatief hoogwaardige producten in de elektrotechniek, tv, data en telecom branche. “De ontwikkelingen in ons vakgebied gaan razendsnel en het is dus van groot belang dat medewerkers bijblijven”, aldus Karsten Dijkstra, HR-manager van Hemmink. “Hemmink BV voldoet al 10 jaar aan de certificering voor Investors in People en was het 1e MKB-bedrijf in het noordoosten dat dit certificaat ontving. Naast inhoudelijke bijscholing vinden wij het erg belangrijk dat medewerkers op de juiste plek zitten. Investeren in preventieve loopbaanontwikkeling, zoals een Loopbaanlunch, zorgt ervoor dat medewerkers gepassioneerd blijven werken én voorkomt dat men onverhoopt vastloopt.”

Nieuws - november 2014

Loopbaan APK voor medewerkers CHE

Elk jaar in november organiseert de Christelijke Hogeschool Ede een speciale P&O-themamaand voor alle medewerkers. Een periode met tal van workshops en activiteiten op het gebied van werk & gezondheid, arbeidsvoorwaarden & pensioenen en ook loopbaanontwikkeling. Van Dam Loopbaanbegeleiding verzorgt in dit kader individuele Loopbaanchecks. Het onderwijs is continu in beweging en dat stelt hoge eisen aan de medewerkers. De hogeschool vindt het belangrijk dat zij de mogelijkheid krijgen zich te blijven ontwikkelen. Onze Loopbaanchecks worden door de CHE uitgebreid geëvalueerd en kregen het afgelopen jaar een score variërend van goed tot zeer goed. In deze APK voor de loopbaan worden competenties in kaart gebracht en wordt advies gegeven over loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling. Ook interesse in een Loopbaancheck? Bij aanmelding is deelname aan de Training Netwerken op 4 december a.s. in Veenendaal gratis.

Nieuws - oktober 2014

Grootste herziening ontslagrecht in zestig jaar

Door de nieuwe wet Werk en Zekerheid gaan de eerste veranderingen op het gebied van flexibel personeel op 1 januari 2015 in. Ook op het gebied van ontslag veranderen de regels. Per 1 juli 2015 wijzigt het ontslagrecht voor vaste arbeidsovereenkomsten. Er komt een ontslagvergoeding voor bijna elke beëindiging. De wettelijke ontslaggronden zijn veel strikter en er is geen keuzevrijheid om naar UWV of kantonrechter te gaan. Wel is hoger beroep bij veel ontslagbeslissingen mogelijk. Om bedrijven optimaal te informeren over de nieuwe ontslagregels organiseren Bureau Arbeidsrecht en Van Dam Loopbaanbegeleiding een voorlichtingsbijeenkomst. De bijeenkomst wordt gehouden op dinsdagavond 7 oktober 2014 in het kantoor van Van Dam Loopbaanbegeleiding in Zwolle, Zwartewaterallee 25a. De avond start om 19.30 uur en deelname is gratis. Graag aanmelden per e-mail via frea@berttol.nl of telefonisch 038-4535025.

Nieuws - september 2014

In de startblokken

De zomervakantie is afgelopen en het nieuwe seizoen is van start gegaan. De ervaring leert dat in de zomerperiode het aantal vacatures beperkt is, omdat veel werving- en selectietrajecten op een laag pitje staan. De komende weken zal daar verandering in komen en veel werkzoekenden zullen actief op zoek gaan naar een (nieuwe) baan. Van Dam Loopbaanbegeleiding biedt hierbij ondersteuning door uiteenlopende diensten en activiteiten. Begin september starten de mobiliteitstrainingen in Zwolle en Veenendaal waarin deelnemers getraind worden in sollicitatie- en netwerkvaardigheden. Deelnemen kan per training of een reeks, afhankelijk van de wensen. Speciaal voor werkzoekende jongeren organiseren we samen met vakorganisatie cgmv opnieuw het gratis Jobless Event met o.a. interessante workshops over effectief solliciteren en LinkedIn. Op vrijdagmiddag 31 oktober vindt het event plaats in Groningen. Daarnaast organiseren wij samen met Aatop Zorg een nieuwe gratis workshop Solliciteren met Succes en deze keer speciaal voor werkenden in de zorg. Op maandagavond 27 oktober zijn zorgmedewerkers van harte welkom voor een interactieve bijeenkomst en CV-check.

Nieuws - juli/augustus 2014

Outplacement voor medewerkers Lelie Zorggroep

Lelie Zorggroep is een fusieorganisatie van de stichtingen Protestants Christelijke Zorggroep Rijnmond, Agathos Thuiszorg, Curadomi Thuiszorg, PGB Comfort, Stichting De Driehoek (kerkmaatschappelijk werk) en Stichting Cruciaal (GGZ). Lelie Zorggroep beoogt, naast het borgen van continuïteit voor haar medewerkers en van zorg voor haar cliënten, het opzetten en uitbouwen van een totaalscala aan zorgdisciplines in Nederland, op een gezamenlijke christelijke basis. Binnen Lelie Zorggroep werken bijna 3000 werknemers. De Lelie Zorggroep werkt vanuit 15 kantoren en steunpunten door Nederland en heeft daarnaast 11 intramurale locaties en ruim 25 zorgpartners onder haar verantwoordelijkheid. De Lelie Zorggroep is gestart met een reorganisatie gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening. De herinrichting van de organisatie zal uiteraard de nodige personele mobiliteit tot gevolg hebben. Boventallige medewerkers zullen voor zover mogelijk intern herplaatst worden. Daarnaast zal Van Dam Loopbaanbegeleiding medewerkers outplacementondersteuning bieden bij het vinden van nieuwe externe functies.

Nieuws - juni 2014

Vestiging Zwolle gaat verhuizen

Na ruim 8 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Rijnlaan in Zwolle verhuist ons kantoor naar een andere locatie in Zwolle. De nieuwe locatie is slechts 500 meter verwijderd van de huidige locatie. Vanaf 1 juli a.s. zijn wij gevestigd aan:

Zwartewaterallee 25a
8032 DZ in Zwolle

Het pand is modern ingericht, ruim van opzet en voorzien van alle benodigde faciliteiten zodat we onze klanten nog beter van dienst kunnen zijn. Wij verhuizen naar deze locatie samen met Aatop Personeelsintermediair. Het kantoor is vanaf de A28 nog beter bereikbaar dan het huidige kantoor en beschikt over ruime parkeergelegenheid.

Graag een keer langskomen op onze nieuwe locatie? Neem gerust contact met ons op. Van harte welkom!

Nieuws - mei 2014

"Disfunctionerende medewerkers hebben we aan onszelf te danken"

In juni organiseert Van Dam Loopbaanbegeleiding opnieuw een bijeenkomst voor HR-professionals van christelijke organisaties. Na de succesvolle meeting over christelijke identiteit en werving & selectie staat de komende bijeenkomst het onderwerp 'disfunctionerende medewerkers in christelijke organisaties' centraal. Hoe ga je als christelijke organisatie om met medewerkers die niet goed functioneren? Hoe gaan managers hiermee om? En welke rol speelt HR hierin? En mag je als christelijke organisatie een disfunctionerende medewerker ontslaan? Marko van Gaalen, HRM-manager bij het Leger des Heils, trapt de bijeenkomst af met de prikkelende stelling: "Disfunctionerende medewerkers hebben we aan onszelf te danken". Vervolgens zullen de HR-professionals in gesprek gaan met een panel van managers van diverse christelijke organisaties. Van Dam Loopbaanbegeleiding organiseert jaarlijks een themabijeenkomst voor HR-professionals. Belangrijke doelstelling is om HR-professionals te ondersteunen in visieontwikkeling rondom diverse thema's en handvatten te bieden in de praktische toepassing. Er is hierbij volop gelegenheid om te netwerken en van gedachten te wisselen met vakgenoten.

Nieuws - april 2014

Samenwerking Van Dam Loopbaanbegeleiding en Aatop Personeelsintermediair

Al ruim 10 jaar werken Van Dam Loopbaanbegeleiding en Aatop Personeelsintermediair nauw samen. Zij bieden in die samenwerking een compleet pakket diensten aan op het gebied van in-, door- en uitstroom van personeel. Beide bedrijven zijn in één kantoor gevestigd in Zwolle en Sliedrecht. In Veenendaal zijn de bedrijven op loopafstand van elkaar verwijderd. Uniek concept in de samenwerking is de arbeidsmarktgerichte ondersteuning van Aatop bij Outplacement- en Reïntegratietrajecten van Van Dam Loopbaanbegeleiding. Naast gerichte individuele begeleiding en groepstrainingen die Van Dam Loopbaanbegeleiding verzorgt, is het mogelijk om een accountmanager van Aatop te “koppelen” aan een outplacementkandidaat van Van Dam. Het voordeel is dat Aatop continu actief is in de arbeidsmarkt en zicht heeft op (latente) vacatures en mogelijkheden voor kandidaten. De accountmanager richt zich op vacatureacquisitie, netwerken en het aanbieden van de kandidaat bij bestaande of nieuwe opdrachtgevers. Lees meer over arbeidsmarktgerichte ondersteuning.

Nieuws – maart 2014

Jobless – werk maken van werk

Jongeren staan voor extra uitdagingen bij de start op de arbeidsmarkt. De jeugdwerkloosheid staat op dit moment maar liefst op 17 procent in Nederland. Veel jongeren willen graag aan het werk, maar er zijn nauwelijks passende vacatures. O ze worden voor de zoveelste keer afgewezen. Om jongeren een steuntje in de rug te geven organiseren CGMV vakorganisatie en Van Dam Loopbaanbegeleiding drie interactieve bijeenkomsten. We willen graag met jongeren meedenken over hun rol in de wereld vanuit het christelijke geloof en de plek die (betaald) werk daarin inneemt. Daarnaast bieden we praktische sollicitatiehulp; jongeren kunnen hun CV meenemen en laten checken, maar ook een goede profielfoto voor LinkedIn laten maken. Daarnaast organiseren we boeiende workshops over effectief solliciteren en netwerken en is er ruim de tijd om ervaringen te delen. De gratis bijeenkomsten heten Jobless: geen werk, toch gezegend. Ze worden georganiseerd speciaal voor jongeren van 20 tot 28 jaar. De workshops starten om 14.00 uur en vinden plaats op vrijdagmiddag 11 april in Zwolle, 9 mei in Ede en 23 mei in Gouda. 

Nieuws - februari 2014 

Nieuwe Online Loopbaantest

Je wilt graag op zoek naar een baan die bij je past. Maar hoe ziet die er eigenlijk uit? Wat wil je precies en wat vind je belangrijk in het werk? Om een baan te vinden die echt goed bij je past, is het nuttig om eerst een antwoord te krijgen op deze vragen. Daarbij kan een loopbaantest je een eind op weg helpen. In samenwerking met Vonk in Zwolle biedt Van Dam Loopbaanbegeleiding een nieuwe gedegen Online Loopbaantest. In de test worden veertig onderwerpen onderzocht rondom de thema's: doelen en drijfveren, favoriete rollen, inhoud van het werk, werkomgeving, organisatie van het werk, vakmanschap en vitaliteit. In de afgelopen periode is de Loopbaantest succesvol ingezet. De uitkomsten van de test geven zeer bruikbare informatie in het zoeken of vormgeven van een functie die optimaal past bij jouw persoonlijkheid, talenten, vaardigheden en ontwikkeling. De test heeft een aantrekkelijk tarief en uitstekend te combineren met een Loopbaancheck, Loopbaantraject, Outplacementtraject of Reïntegratietraject. Lees meer over de Online Loopbaantest.

Nieuws - januari 2014

Ledenvoordeel scholen Besturenraad

Scholen voorzien van “toegevoegde waarde” op het gebied van loopbaandienstverlening speciaal gericht op het onderwijs. Dat is de kern van de nieuwe samenwerking tussen de Besturenraad en Van Dam Loopbaanbegeleiding. De Besturenraad verenigt 2200 christelijke onderwijsinstellingen in Nederland. Doel van de samenwerking is elkaar te versterken in het vergroten van elkaars naamsbekendheid en het gezamenlijk opzetten van netwerken in en voor het onderwijs. Daarnaast kunnen de aangesloten onderwijsinstellingen profiteren van aantrekkelijke kortingen bij Van Dam Loopbaanbegeleiding. De aangesloten onderwijsinstellingen ontvangen 10% korting op alle tarieven voor onder meer individuele loopbaanbegeleiding, coaching, reïntegratietrajecten tweede spoor en outplacementtrajecten. Medewerkers kunnen een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen en daarna besluiten om, in overleg met de school, een eventueel traject te starten.

Nieuws - december 2013

Hoe kies ik een goed outplacementbureau?

Bij ontslag wordt vaak een outplacementbureau ingeschakeld om de medewerker te begeleiden naar een nieuwe passende baan. Er zijn veel bureaus actief op de markt en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe kies je nu het bureau dat bij jou past? Het gaat uiteindelijk om het vinden van die nieuwe baan en dan kan de één juist behoefte hebben aan het weer opbouwen van het zelfvertrouwen en het effectief solliciteren, terwijl een ander direct de markt wil en kan benaderen en voor wie de connectie met de arbeidsmarkt cruciaal is. Een belangrijke vraag is of de aanpak en de diensten van het bureau aansluiten bij jouw verwachtingen en de fase waarin je zit. Ook essentieel is wat er geboden wordt voor welk tarief. Is er alleen individuele begeleiding of heb je ook de mogelijkheid aan trainingen deel te nemen? Stopt het traject als je de baan gevonden hebt of kun je verdere begeleiding krijgen? En hoe ziet het netwerk van het bureau eruit? Werkt het bureau samen met werving- en selectiebureaus voor de bemiddeling? Daarnaast moet het natuurlijk "klikken" met de loopbaancoach. Zorg ervoor dat de loopbaancoach met wie je een kennismakingsgesprek hebt dezelfde is als de adviseur die je eventueel gaat begeleiden. Twee of drie kennismakingsgesprekken afspreken met verschillende bureaus is echt aan te raden.

Nieuws - november 2013

Wilma van Rees over haar Outplacementtraject

Omdat ik op zoek was naar een nieuwe baan en uitdaging kwam ik terecht bij Van Dam Loopbaanbegeleiding. Hier heb ik op een heel andere manier leren zoeken naar een nieuwe baan die past bij mij. In individuele sessies kreeg ik mijn werkkwaliteiten en competenties in beeld en is het voor mij heel duidelijk geworden wat ik absoluut belangrijk vind in een baan en wat ik écht níét wil. Ook kwamen mijn dieperliggende drijfveren en valkuilen naar voren. Soms wel confronterend maar erg leerzaam. Ik ben me meer bewust geworden van wie ik ben en hoe ik mijn kwaliteiten kan inzetten en benutten op een manier die bij mij past. In de groepsgewijze mobiliteitstrainingen, werden we getraind in het solliciteren, waarbij onder andere werd nagedacht over het schrijven van een goede sollicitatiebrief, het maken van een duidelijk CV, netwerken met behulp van moderne media en analyse van vacatures. Het was fijn om met andere werkzoekenden te communiceren en met hen te netwerken! Het traject bij Van Dam heeft voor mij geleid naar twee mooie banen die mij de afwisseling en zelfstandigheid bieden die ik zocht en bij mij passen. In beide banen voel ik mij nuttig en nodig en kan ik mijn ei kwijt. Het Outplacementtraject is nu afgesloten. Toch is het nu niet “klaar” voor mij. Ik heb twee banen gevonden dus het korte-termijn-doel “een nieuwe baan” is bereikt. Voor de toekomst liggen nog heel wat ideeën te wachten waar ik zéker, op langere termijn, nog mee aan de slag wil. De inzichten die ik opgedaan heb voor nu en de toekomst zal ik altijd als heel waardevol blijven beschouwen. Mede dankzij Van Dam Loopbaanbegeleiding ga ik vier dagen per week fluitend naar het werk dat bij mij past!

Nieuws - oktober 2013

Langer vitaal blijven werken

De huidige arbeidsmarkt maakt veel werkenden onzeker. Het aandeel werknemers dat zich zorgen maakt over het behoud van hun baan is sinds 2007 verdubbeld. Veel werkenden kiezen voor zekerheid en zijn erop gericht hun "stoel stevig vast te houden" bij de huidige werkgever. Veel werkenden zijn daardoor terughoudend om hun loopbaanontwikkeling tegen het licht te houden. Aangeven dat je interesse hebt in loopbaanbegeleiding wordt door werkgevers in deze tijd bovendien niet altijd positief opgepakt. Menig medewerker manoeuvreert zich daardoor in een kwetsbare positie of heeft het gevoel dat zijn baanzekerheid afneemt. Tegelijkertijd is er een sterk veranderende arbeidsmarkt. De eisen die aan werkenden gesteld worden nemen fors toe. We moeten meer doen in minder tijd en sneller mee met de veranderende organisatie. Daarnaast moeten we langer doorwerken. Deze ontwikkelingen maken persoonlijke en professionele ontwikkeling van de medewerker juist van groot belang. Voor werkgevers is het zaak medewerkers de ruimte te geven om te werken aan vitaliteit en inzetbaarheid zonder dat ze daarbij het risico lopen hun baan kwijt te raken. Voor (oudere) werknemers biedt Van Dam Loopbaanbegeleiding speciale vitaliseringstrajecten, zoals Vitaal Verder. Dit traject is erop gericht medewerkers te stimuleren om te werken aan duurzame ontwikkeling en blijvende inzetbaarheid.

Nieuws - september 2013

Groeiende vraag loopbaanbegeleiding onder ZZP'ers

Door de gevolgen van de recessie wordt het voor ZZP'ers steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Sommige zelfstandigen overwegen zelfs te stoppen met het ondernemerschap. Hoewel de arbeidsmarkt ook niet bepaald rooskleurig is, ziet deze groep een baan in loondienst als een serieus alternatief. Toch gaan zelfstandigen niet over één nacht ijs, want het stoppen als ondernemer doe je natuurlijk niet zomaar. Naast je eigen manier van werken en de vrijheid die je als zelfstandige hebt verworven, spelen ook fiscale aspecten een belangrijke rol bij de te maken afwegingen. Steeds meer ZZP'ers starten een Loopbaantraject om alle plussen en minnen uitgebreid op een rij te zetten en te zorgen voor een degelijk plan van aanpak. Daarnaast hebben ZZP-ers, net als particulieren, de mogelijkheid om deel te nemen aan de mobiliteitstrainingen voor het optimaal profileren op de arbeidsmarkt en het uitbreiden van het netwerk.

Nieuws - augustus 2013

Social Media Zomer Actie

Maak kans op een gratis sollicitatietraining!

Wil je je graag optimaal presenteren op de arbeidsmarkt? Van Dam Loopbaanbegeleiding organiseert tweewekelijks mobiliteitstrainingen voor het verbeteren van sollicitatie- en netwerkvaardigheden. Doe mee aan onze speciale Social Media Zomer Actie en maak kans op deelname aan een gratis mobiliteitstraining ter waarde van € 150,- exclusief BTW. Je mag zelf kiezen aan welke training je wilt deelnemen. We bieden maar liefst 3 trainingen aan voor deze actie, dus 3 deelnemers maken kans!

 

Wat moet je doen?
LIKE de Facebookpagina van Van Dam Loopbaanbegeleiding
of
RETWEET de actietweet van 1 augustus die je kunt vinden op onze Twitterpagina
of
VOLG de LinkedInpagina van Van Dam Loopbaanbegeleiding

Maak hieruit een keuze, maar alledrie is natuurlijk nog veel beter! Doe dit vóór 15 september 2013! Mogelijk win je en maken we snel een afspraak om een training te volgen. Je kunt een training dit najaar volgen in Zwolle of Veenendaal.

Nieuws - juli 2013

"Waardevol om ervaringen te delen"

Op donderdag 13 juni organiseerde Van Dam Loopbaanbegeleiding speciaal voor HR-adviseurs van christelijke organisaties een bijeenkomst in Veenendaal. Tijdens de bijeenkomst werden de resultaten van het onderzoek over christelijke identiteit en werving en selectie gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd onder 55 HR-adviseurs van christelijke organisaties, waaronder de Christelijke Hogeschool Ede, Leger des Heils, Evangelische Omroep, PKN en de Besturenraad. Na de presentatie gingen de P&O-ers met elkaar en vervolgens met een panel met deskundigen in gesprek. De reacties op de bijeenkomst waren zeer enthousiast. Een deelnemer: "Waardevol om met HR-vakgenoten en het panel ervaringen te delen. Daarnaast kwam ik tot nieuwe, bruikbare inzichten. Bedankt voor de goede middag!". De bijeenkomst vormt de start van een door Van Dam Loopbaanbegeleiding georganiseerd platform voor HR-thema's in christelijke organisaties. Doel hiervan is samenwerking en kennisuitwisseling op basis van christelijke identiteit te stimuleren.

Nieuws – juni 2013

Dezelfde dienstverlening, maar verlaagde tarieven

De economische crisis raakt veel organisaties en consumenten. Investeringen worden uitgesteld en de prijs speelt een belangrijke rol bij de keuze voor bepaalde producten en diensten. Ook bij de selectie van een loopbaandienstverlener wordt terecht nadrukkelijk naar de tarieven gekeken. Van Dam Loopbaanbegeleiding vindt het belangrijk dat kwalitatief goede dienstverlening toegankelijk en betaalbaar blijft, ook voor particulieren. We hebben daarom onze tarieven voor loopbaanbegeleiding, vitalisering, outplacement en reïntegratie per 1 juni aangepast. Profiteer van onze scherpe tarieven en maak snel een afspraak om vrijblijvend kennis met ons te maken!

Nieuws - mei 2013

Netwerken werkt echt

Netwerken blijft een belangrijk middel in de zoektocht naar een (nieuwe) baan. Menig baanzoeker vindt een nieuwe baan via het eigen netwerk of het netwerk van bekenden. LinkedIn is een prima medium om "oude" contacten op te frissen en nieuwe contacten op een laagdrempelige manier te benaderen. Tegelijkertijd vinden veel mensen netwerken lastig. Het gevoel jezelf te moeten "verkopen" roept de nodige weerstand op. Gelukkig is netwerken meer dan het jezelf verkopen. Het betekent ook: contacten leggen, over leuke dingen praten, kijken of je iets voor elkaar kunt betekenen. Het is belangrijk jezelf op deze manier duidelijk zichtbaar te maken, zodat je vindbaar bent voor potentiële werkgevers. Om effectiever en doelgericht te leren netwerken organiseert Van Dam Loopbaanbegeleiding op donderdagochtend 16 mei a.s. de training Netwerken in Veenendaal. Een training met veel adviezen en tips en uiteraard actief netwerken. Volg je bij ons een Loopbaancheck, Sollicitatiecheck of een traject dan kun je gratis aan de training deelnemen.

Nieuws - april 2013

Succesvolle Sollicitatieworkshop

Werkzoekenden uit de ruime regio kwamen op 11 maart naar ons kantoor in Veenendaal voor de workshop Solliciteren met Succes. De animo voor de workshop was zeer groot. Met ruim 50 deelnemers was de trainingsruimte tot de laatste stoel bezet. Naast een presentatie met veel sollicitatietips en informatie over LinkedIn konden bezoekers ook onderling netwerken en elkaar tips en adviezen geven. Na afloop stonden maar liefst zes adviseurs van Van Dam Loopbaanbegeleiding en Aatop Personeelsintermediair paraat om CV's te screenen. De grote belangstelling is voldoende aanleiding om een extra workshop te organiseren. Deze wordt gehouden op maandagavond 15 april in Veenendaal.

Nieuws - maart 2013

Christelijke identiteit en werving & selectie

Welke rol speelt de christelijke identiteit bij de werving en selectie van medewerkers? Welke criteria hanteren christelijke organisaties? Pauline Eshuis, student van de Christelijke Hogeschool Ede is in opdracht van Van Dam Loopbaanbegeleiding een onderzoek gestart onder HR-adviseurs van christelijke organisaties. Door maatschappelijke en politieke veranderingen, maar ook de ontzuiling wordt het voor christelijke organisaties steeds belangrijker om inhoud te geven aan identiteit en de vertaalslag te maken naar personeelsbeleid. Belangrijke doelstelling van het onderzoek is om HR-adviseurs te ondersteunen in visie-ontwikkeling rondom dit thema en handvatten te bieden in de praktische toepassing. Het onderzoek start met een enquête gevolgd door diepte-interviews met HR-professionals in het werkveld. In juni worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u gerust contact met ons opnemen.

Nieuws - februari 2013

Solliciteren is meer dan een briefje schrijven

Als gevolg van de economische crisis zijn er veel mensen die geconfronteerd worden met gedwongen ontslag. Doordat er minder vacatures zijn is er ook veel meer concurrentie op de arbeidsmarkt. Veel werkzoekenden moeten alles uit de kast halen om in het oog te springen van werkgevers. Effectief solliciteren vraagt om een gedegen voorbereiding. Voordat de sollicitatiebrief de deur uit kan zal het nodige voorwerk gedaan moeten worden. Noodzakelijk is een goede analyse van de eisen en wensen van de werkgever en uiteraard een helder plaatje van wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. De Sollicitatiewijzer kan helpen bij een gedegen voorbereiding en een succesvolle sollicitatie. Wil je liever persoonlijk advies over solliciteren? Neem dan deel aan de gratis workshop Solliciteren met Succes op maandagavond 11 maart a.s. in Veenendaal. We bieden een informatief programma en recruiters van Aatop Personeelsintermediair staan klaar om je CV te checken.

Nieuws - januari 2013

Verhuizing naar Sliedrecht

De vestiging van Van Dam Loopbaanbegeleiding in Hardinxveld-Giessendam is verhuisd. Vanaf 1 januari zijn wij, samen met Aatop Personeelsintermediair, gevestigd in een nieuw pand gelegen aan de Prisma 22 in Sliedrecht. Het nieuwe kantoor ligt op slechts 500 meter van het huidige kantoor. Het representatieve gebouw heeft de professionele uitstraling die past bij onze dienstverlening. Bovendien is de nieuwe locatie uitstekend bereikbaar, zowel met de auto als openbaar vervoer. Van harte welkom!

Nieuws - december 2012

Training Solliciteren in Crisistijd

Solliciteren in deze tijd van crisis is niet eenvoudig. Je moet alle zeilen bijzetten. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! Voor werkzoekenden of mensen die zich aan het oriënteren zijn op een nieuwe stap in hun loopbaan biedt Van Dam Loopbaanbegeleiding een korte maar krachtige sollicitatietraining aan: Solliciteren in Crisistijd. De training bestaat uit 3 avonden van elk 3 uur en wordt gegeven in een kleinschalige setting. Door een mix van theorie en praktische (huiswerk-) opdrachten doorlopen de deelnemers de belangrijkste aandachtspunten voor een effectief sollicitatieproces. Twee ervaren coaches zorgen voor gedegen kennisoverdracht en persoonlijke aandacht. De training vindt plaats op drie dinsdagavonden: 15, 22 en 29 januari 2013 in ons kantoor te Zwolle.

Nieuws - november 2012

Goede presentatie juist nu belangrijk

“Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken” is een veelgehoorde uitspraak. Vooral bij het eerste contact met een werkgever blijkt de eerste indruk heel bepalend. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de kans om aangenomen te worden aanzienlijk wordt vergroot als sollicitanten bij aanvang van het gesprek de selecteur aankijken en een stevige handdruk geven. Tijdens het gesprek is het uiteraard ook van belang om helder te communiceren wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Selecteurs verwachten dat je daarover goed hebt nagedacht en dat je de antwoorden op deze vragen kort en krachtig kunt verwoorden. Een goede voorbereiding is het halve werk en we ondersteunen je hierbij graag. Nieuw in onze dienstverlening is de Sollicitatiecheck. In een éénmalige sessie werken we aan een prima sollicitatiebrief, CV, LinkedIn-profiel én een optimale persoonlijke presentatie.

Nieuws - oktober 2012

Present op congres Geloof in Zorg

Op 5 en 6 oktober vindt in Lunteren het derde congres "Geloof in Zorg plaats. Het congres wil christenen die op verschillende plekken in de zorgsector werken samenbrengen. Netwerken, ontmoeting en het samen spreken over wat het betekent om als christen werkzaam te zijn in de zorg, vormen deze twee dagen belangrijke elementen. De bezoekers volgen op deze dagen meerdere lezingen en kiezen daarbij ook uit diverse interactieve workshops. De workshops gaan onder andere over leiding geven in de zorg, mantelzorg, voorkomen van burn-out en de rol van de verpleegkundige bij euthanasie en hulp bij zelfdoding. Het congres wil zorgprofessionals bemoedigen, inspireren en motiveren. Van Dam Loopbaanbegeleiding is actief voor veel (christelijke) zorgorganisaties en, samen met onze partner Aatop Zorg, present op het congres.

Nieuws - september 2012 

Gratis workshop Solliciteren met Succes

Meer dan 100 sollicitanten voor één vacature is in de huidige arbeidsmarkt soms eerder regel dan uitzondering. Om uitgenodigd te worden voor een gesprek speelt opleiding, ervaring en leeftijd een grote rol. Deze factoren zijn niet of niet direct te beïnvloeden. Wel te beïnvloeden en ook van groot belang zijn een goede sollicitatiebrief, CV en een aansprekend profiel op LinkedIn. De ervaring leert dat menig sollicitant op dit laatste vrij eenvoudig de nodige vooruitgang kan boeken. Dit najaar organiseert Van Dam Loopbaanbegeleiding, in samenwerking met Aatop Personeelsintermediair, de workshop Solliciteren met Succes. Iedereen die op zoek is naar een (nieuwe) baan en effectiever wil solliciteren kan gratis aan deze informatieve workshop deelnemen. Ook is het mogelijk om je CV te laten checken door een ervaren recruiter. De workshops worden gehouden in de vestigingen in Zwolle en Hardinxveld-Giessendam.

Nieuws - juli/augustus 2012

Christelijke levensovertuiging en baankeuze

Voor driekwart van de christelijke werknemers speelt de christelijke levensovertuiging mee bij de keuze voor een baan. Dit blijkt uit onderzoek van Van Dam Loopbaanbegeleiding onder 338 christelijke werknemers. Voor 1 op de 5 werknemers blijkt de christelijke levensovertuiging zelfs absoluut leidend bij de baankeuze. Bovendien is 75% van de werknemers ervan overtuigd dat God hun loopbaan leidt. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen het als de leiding van God hebben ervaren, wanneer zij na ontslag snel weer werk vonden. Een afwijzing na een sollicitatie wordt vaak snel geaccepteerd omdat men ervan overtuigd is dat het dan blijkbaar niet Gods wil was. Ook is de vraag voorgelegd of men bidt voorafgaand aan een sollicitatiegesprek. 9 van de 10 medewerkers bidt voorafgaand aan een gesprek en ruim 40% is er bovendien van overtuigd dat God het gesprek en de uitkomst zal leiden. Daarnaast vindt 80% van de ondervraagden het belangrijk dat de christelijke levensovertuiging onderwerp van gesprek moet zijn als men begeleid zou worden door een loopbaanadviseur. Slechts 1 op de 100 vindt dat christelijke levensovertuiging en loopbaanbegeleiding volledig gescheiden moeten zijn. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de organisaties RMU, cgmv en Impact netwerk. Diverse media, zoals het Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad en het EO-radioprogramma Door de Wereld, hebben aandacht aan het onderzoek besteed.

Nieuws - juni 2012

Loopbaanwandeling door buitengebied van Zwolle

Op 1 juni organiseerde Van Dam Loopbaanbegeleiding in samenwerking met EO-Visie een unieke Loopbaanwandeling in het buitengebied van Zwolle. Vanuit het kantoor aan de Rijnlaan liepen de deelnemers richting het Westerveldse Bos en vervolgens langs de Wijde AA. Twee uur lang wandelen, bezinnen, elkaar bevragen en adviseren en uiteraard genieten van de natuur. De “heenweg" stond in het teken van terugkijken: wat zijn plezierige en minder prettige werkervaringen en wat wil je vasthouden en wat juist niet? Wat zijn je unieke kwaliteiten en wat geeft je energie? Op de terugweg bespraken de deelnemers het vervolg van de loopbaan. Men werd uitgedaagd om concrete stappen te zetten en wensen om te zetten in realistische plannen. Van Dam Loopbaanbegeleiding organiseert vaker dit soort activiteiten. Het spreekt mensen aan om op een laagdrempelige manier zich te bezinnen op hun loopbaan.

Nieuws - mei 2012

Nieuwe loopbaantrainingen dit najaar van start

Naast de reguliere mobiliteitstrainingen staan er na de zomervakantie weer een aantal open trainingen op het programma voor iedereen die zich groepsgewijs wil bezinnen op zijn of haar loopbaan. In september start de Training Loopbaankeuzes. In zes dagdelen training doorlopen de deelnemers een degelijk programma voor loopbaanheroriëntatie. Resultaat is een duidelijk profiel en een plan van aanpak om gericht aan de loopbaandoelen te werken. Daarnaast bieden wij de eendaagse Training Loopbaangesprekken speciaal voor leidinggevenden en P&O-ers. Een actieve training voor een prima voorbereiding op het voeren van een POP- of functioneringsgesprek. Uiteraard informeren wij u graag over ons volledige trainingsaanbod.

Nieuws - april 2012

Korting voor scholen aangesloten bij LVGS en VGS

Van Dam Loopbaanbegeleiding verzorgt al jaren externe reïntegratietrajecten voor het onderwijs. In deze zogenaamde “tweede spoor trajecten” worden onderwijsmedewerkers ondersteunt bij het vinden van een nieuwe externe functie. Meestal zijn gezondheidsklachten de oorzaak dat de betreffende medewerker niet binnen het onderwijs kan reïntegreren. Externe begeleiding en bemiddeling is dan de juiste route. Daarnaast investeren steeds meer scholen in personeelsontwikkeling door het aanbieden van loopbaanbegeleiding of trajecten gericht op vitalisering. Voor veel scholen die aangesloten zijn bij het Landelijk verband van gereformeerde scholen (LVGS) en de Vereniging van Gereformeerde scholen (VGS), heeft Van Dam Loopbaanbegeleiding inmiddels succesvol trajecten uitgevoerd. Met deze belangenorganisaties zijn onlangs kortingsafspraken gemaakt waarvan de aangesloten scholen kunnen profiteren. Kijk hier voor meer informatie.

Nieuws - maart 2012

Samenwerking met christelijke vacaturesite Jobfish

Jobfish is een bekende speler op de 'christelijke arbeidsmarkt'. Veel werkzoekenden zijn vaste bezoekers van de Jobfish-website. Het platform biedt een compleet overzicht van actuele vacatures in het bedrijfsleven, zorg, onderwijs en kerkelijke organisaties. Van Dam Loopbaanbegeleiding en Jobfish hebben de handen ineengeslagen om organisaties en kandidaten nog beter van dienst te kunnen zijn op het gebied van personele mobiliteit. Wijnand Voogdt, initiatiefnemer van Jobfish:"Om een succesvolle nieuwe stap in je loopbaan te kunnen maken, zijn twee dingen erg belangrijk. Ten eerste: weten wat je wil, reële wensen hebben en dit helder kunnen presenteren op de arbeidsmarkt. Ten tweede: op de hoogte zijn van actuele vacatures. Van Dam Loopbaanbegeleiding en Jobfish vullen elkaar op deze terreinen uitstekend aan."

Nieuws - februari 2012

Mobiliteitstrainingen van start in Veenendaal

Van Dam Loopbaanbegeleiding organiseert tweewekelijks mobiliteitstrainingen voor kandidaten in het kader van outplacement- en reïntegratietrajecten. Vanwege een toename van het aantal trajecten worden deze trainingen vanaf nu niet alleen in Zwolle, maar ook in Veenendaal aangeboden. In de mobiliteitstrainingen wordt kandidaten een intensief programma geboden om zich optimaal te presenteren op de arbeidsmarkt. De combinatie van individuele begeleiding en groepsgewijze training is de afgelopen jaren succesvol gebleken. Niet alleen praten over je manier van presenteren, maar ook gewoon doen en actief werken aan verbetering. Daarnaast is het grote voordeel van deze groepsgewijze trainingen dat kandidaten gebruikmaken van elkaars netwerk.

Nieuws - januari 2012

Outplacementbegeleiding voor medewerkers Eleos

Eleos is een landelijk werkende instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg. Zij biedt behandeling en begeleiding aan mensen met psychiatrische of ernstig psychosociale problemen. Eleos wil in 2011 en 2012 tussen de twee en drie miljoen euro besparen. De instelling heeft meer mensen behandeld dan vooraf met de zorgverzekeraars was begroot, waardoor een tekort is ontstaan. Zorgverzekeraars financieren deze extra zorg of 'overproductie' niet meer. Daarnaast is de aanbesteding bij de zorgverzekeraars het afgelopen jaar tegengevallen. Als gevolg hiervan worden ca. 40 boventallige medewerkers begeleid naar ander werk buiten de organisatie. De medewerkers de medewerkers kunnen hierbij ondersteuning krijgen door middel van outplacement bij Van Dam Loopbaanbegeleiding. Het traject bestaat uit intensieve individuele begeleiding en o.a. sollicitatietrainingen in Zwolle en Gorinchem. Voor de bemiddeling naar de arbeidsmarkt wordt nauw samengewerkt met het werving- en selectiebureau Aatop Zorg.

Nieuws - december 2011

Workshop medewerkers Job Business Centres

Van Dam Loopbaanbegeleiding wordt met regelmaat vanuit diverse organisaties benaderd om te adviseren op het terrein van loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van mensen. Onlangs heeft Van Dam Loopbaanbegeleiding een workshop voor de christelijke hulporganisatie Dorcas verzorgt. Dorcas ondersteunt diverse internationale projecten, waaronder het project Job Business Centre in Albanië. Deze Job Business Centres bieden scholing, arbeidsmarktbemiddeling, loopbaanbegeleiding en reïntegratie. Ook bieden deze centra ondersteuning aan mensen die, met behulp van microkrediet, een eigen bedrijf willen starten. Onlangs zijn er vanuit dit project een aantal projectmedewerkers uit Albaniërs naar Nederland gekomen voor een aantal werkbezoeken om kennis en ervaring op te doen in de eerder genoemde werkterreinen. Carlos Verhorst, loopbaanadviseur bij Van Dam Loopbaanbegeleiding: "Loopbaandienstverlening is in Nederland veel verder ontwikkeld dan in de Oost-Europese landen. We hebben de projectmedewerkers kunnen informeren over duurzame inzetbaarheid van mensen, maar ook concrete methodieken aangereikt om competenties en interesses te vertalen naar loopbaanmogelijkheden". Auke Vos, betrokken vanuit Dorcas bij deze werkbezoeken: "De dienstverlening van Van Dam Loopbaanbegeleiding sluit perfect aan bij de kernactiviteiten van de Job Business Centres. Het is waardevol dat de medewerkers hun voordeel mogen doen met de jarenlange ervaring van Van Dam Loopbaanbegeleiding".

Nieuws - november 2011

10 jaar Van Dam Loopbaanbegeleiding !

Van Dam Loopbaanbegeleiding viert dit najaar haar 10-jarig bestaan. In 2001 zijn we vanuit Zwolle van start gegaan met het aanbieden van outplacement en loopbaanbegeleiding met name voor de christelijke markt. We waren één van de eerste bureaus die gedegen en professioneel loopbaanadvies combineerde met aandacht voor zingeving vanuit christelijk perspectief. In de eerste jaren reisde menig kandidaat vanuit heel Nederland naar Zwolle om gebruik te maken van onze diensten. Gaandeweg bleek het praktischer om letterlijk dichterbij de klanten te zitten, waardoor we de afgelopen jaren kantoren hebben geopend in Veenendaal en Hardinxveld-Giessendam. Het komende jaar zullen we op verschillende manieren aandacht besteden aan ons 10-jarig bestaan, te beginnen met de presentatie van onze vernieuwde website op 1 november.

Nieuws - oktober 2011

Preferred supplier Rabobank Nederland

Rabobank Nederland heeft Van Dam Loopbaanbegeleiding geselecteerd als een van de nieuwe preferred suppliers. De komende jaren verzorgt Van Dam loopbaanadvies in de vorm van een uitgebreide loopbaancheck voor medewerkers die werkzaam zijn bij de Rabobank en daaraan gelieerde organisaties. In het kader van de CAO van de Rabobank hebben medewerkers de mogelijkheid om gratis deze Loopbaancheck te volgen. De afgelopen jaren heeft Van Dam Loopbaanbegeleiding al veel Loopbaanchecks voor Rabo-medewerkers succesvol afgerond. Om de samenwerking met Rabobank voor de komende jaren vorm te geven wordt binnenkort een preferred supplier overeenkomst afgesloten.

Nieuws – september 2011

Christelijke Hogeschool Ede en Gereformeerde Hogeschool investeren in medewerkers

Het hoger onderwijs wordt dit jaar met een vergrootglas bekeken. Na de ophef bij Hogeschool INHolland staat de geloofwaardigheid van het hoger onderwijs onder druk. Hoewel het hoger onderwijs er feitelijk goed voor staat speelt de beeldvorming wel een belangrijke rol. De CHE in Ede en de GH in Zwolle zijn erop gebrand om het negatieve beeld om te buigen. Beide hogescholen scoren al jaren uitstekend in de lijst beste hogescholen van Nederland. Volgens Riet Borg, manager P&O van de GH, en Hester Bunk, personeelsadviseur van de CHE, maken de kwaliteit en motivatie van de medewerkers het verschil. Voor beide hogescholen verzorgt Van Dam Loopbaanbegeleiding jaarlijks Loopbaanchecks en –trajecten voor de medewerkers om hen optimaal te ondersteunen in hun inzetbaarheid.

Riet Borg: “De Gereformeerde Hogeschool voert al jaren achtereen de top aan van kleinere hogescholen in Nederland. Studenten en medewerkers waarderen de persoonlijke betrokkenheid bij de hogeschool. Daarin onderscheiden wij ons. Wij verwachten van onze medewerkers dat zij én breed inzetbaar zijn én kwaliteit leveren. Aan de ene kant veel vragen betekent dat je medewerkers aan de andere kant ook de faciliteiten moet bieden. Dit doen we door scholing, loopbaanbegeleiding en coaching. Ik ben van mening dat loopbaanontwikkeling geen kostenpost is, maar een goede investering in mensen. Alleen met gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers kunnen we een hoog genoteerde hogeschool voor onze studenten en klanten blijven.”  

Hester Bunk: ”De CHE mag zichzelf al meerdere jaren de beste hogeschool van Nederland noemen. Onze medewerkers zijn cruciaal bij het bereiken van de hoge scores. Naast de lesinhoud besteden we relatief veel tijd aan de begeleiding en coaching van onze studenten. Studenten waarderen dat enorm, dat blijkt. Tegelijkertijd realiseren we ons dat het werken bij de CHE veel vraagt van onze medewerkers. We vinden het heel belangrijk dat medewerkers voldoende aandacht krijgen voor hun eigen loopbaan en ontwikkeling.”

naar boven