Van binnen naar buiten

4 juli 2023

François Hoogstrate is European Treeworker in opleiding. Hij heeft het letterlijk hogerop gezocht. Na een jarenlange kantoorbaan werkt hij nu dagelijks in de frisse buitenlucht. Tijd voor een aantal prangende vragen.

Je bent European Treeworker. Hoe ziet je baan eruit?

“Afgelopen jaar ben ik gestart met de opleiding European Treeworker. Het is een opleidingstraject van een jaar. Als je alle certificaten hebt behaald dan ben je in de ogen van gemeentes bekwaam om aan hun bomen te mogen werken. Als European Treeworker ben je bomenspecialist en weet je veel van grondsoorten, schimmels en ziekten die bomen kunnen aantasten. Je herkent wat bomen nodig hebben. We zijn nu bijvoorbeeld in Lelystad bezig en dan is er door de gemeente aangegeven welke bomen gesnoeid moeten worden. Dat kan begeleidingsnoei zijn van jonge boompjes, maar ook onderhoudssnoei van oudere bomen. Bij grotere bomen moet je zeker geen hoogtevrees hebben, want dan ga je met de hoogwerker naar de boomtoppen. Soms kun je er niet goed bijkomen met een hoogwerker en dan klim ik letterlijk in de boom. Dat is het meest uitdagende onderdeel waar ik ook echt van kan genieten.”

“De puzzelstukjes vielen gewoon in elkaar.”

Geen alledaagse loopbaanswitch. Hoe is dat zo gegaan?

“Dat kun je zeker wel zeggen. Ik heb 23 jaar gewerkt als commercieel medewerker in de binnen- en buitendienst. Het waren leuke banen waar ik heel veel heb geleerd. Toch miste ik wel een bepaalde uitdaging. Mijn laatste werkgever heeft mij een loopbaantraject aangeboden en deze heb ik met veel plezier doorlopen. Je leert jezelf goed kennen en ik heb ontdekt wat echt bij mij past. Uit het traject en de loopbaantesten kwam het werken met en in de natuur sterk naar voren, maar ook praktijk- en mensgerichte beroepen. Ik heb een dag meegelopen in het praktijkonderwijs, een mooie ervaring, maar dat sprak mij minder aan. Ik wilde toch liever zelfstandig aan de slag en het werken in de natuur liet mij niet los. Toen zag ik een mooi aanbod vanuit het UWV om mij te laten omscholen tot European Treeworker. De puzzelstukjes vielen gewoon in elkaar.”

Het buitenwerken spreekt veel mensen aan. Is het ook wat jij ervan hebt verwacht?

“Het is inderdaad wat ik ervan heb verwacht. We zijn de hele dag buiten. Om 7 uur starten we op de werkplek, dus het is wel vroeg uit de veren. Onderweg naar de locatie zie je vaak de zon opgaan. Je bent de hele dag bezig in en met de natuur. Dat is fantastisch en ook goed voor een mens. En ja, het is vaak goed weer om buiten te werken. We zijn ook weleens kletsnat geregend en dan moet je natuurlijk gewoon doorwerken. Dat is wel pittig. Maar als je in de flow zit dan heb je dat eigenlijk ook niet echt zo door. In de winter was het wel echt koud maar omdat je dan lekker bezig bent warm je vanzelf op.”

“Ik werk samen met ervaren boomverzorgers en leer zo de kneepjes van het vak.”

Welke kennis en ervaring heb je nodig voor dit vak?

“Je hebt heel veel kennis nodig van bomen, diverse grondsoorten en welke bomen het goed doen op verschillende soorten grond. We leren uiteraard ook de bomen herkennen en die zien er in de winter anders uit dan in de zomer. Je moet rond de 170 bomen uit je hoofd leren met alle specifieke kenmerken, ziektes en aantastingen. Ik heb ook geleerd om complexe bomen om te kunnen zagen. Dan is het natuurlijk belangrijk dat een boom van 30 meter niet op een huis of auto, en vooral ook niet op jezelf of een collega valt. Als je een hoogwerker gebruikt dan moet je natuurlijk weten hoe die werkt. We leren om te werken met allerlei soorten hoogwerkers dus die moet je ook allemaal leren kennen. Maar ook bijvoorbeeld wet- en regelgeving rondom natuurbeheer en wegen. Ik wist van tevoren niet half wat er allemaal bij komt kijken. Het is dus een pittige opleiding, maar ik leer ook heel veel in de praktijk. Ik werk samen met ervaren boomverzorgers en leer zo de kneepjes van het vak.”

Mis je nog iets van je kantoorbaan?

“Tot op heden mis ik de kantoorbaan niet echt. Het grootste deel van mijn werk bestond uit e-mailen en werken met de PC en dat gaf mij steeds minder voldoening. Ik kom er ook achter dat ik veel meer een buitenmens ben en een kantoor niet mijn ideale werkomgeving is.”

Hoe reageren familie en vrienden op deze stap?

“Nou, die vinden het soms best spannend. Hoewel we heel veilig werken kan een ongeluk natuurlijk altijd gebeuren. Maar ze zien ook dat het werk mij heel gelukkig maakt en ik blij, moe, maar ook heel voldaan thuiskom. Ik heb wel salaris moeten inleveren, maar daar staat heel veel werkplezier tegenover.”

Werk je op je 65e nog steeds hoog in een boom?

“Je kunt niet in de toekomst kijken, maar ik verwacht niet dat ik dan nog dagelijks in een hoogwerker zit. Het mooie van het werken met bomen is dat je nooit raakt uitgeleerd. Dat is wat ik mijn collega’s ook vaak hoor zeggen en je kunt de dus ook verder ontwikkelen. Een baan waar je bijvoorbeeld naar kunt doorgroeien is Boomveiligheidscontroleur. In die baan doe je controles van bomen en bepaal je welke bomen speciale aandacht vragen. Ook een baan als European Tree Technician is een goede optie. Je geeft dan advies aan gemeentes als er bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk wordt aangelegd. Als een gemeente een riolering wil vervangen op een plek waar mooie grote bomen staan dan geef je advies, zodat de bomen geen schade oplopen. Om voor dit soort functies in beeld te komen, is de ervaring die ik nu opdoe heel belangrijk. Het vakgebied is heel breed, dus ik kan op termijn een nieuwe stap maken. Maar op dit moment ben ik een heel tevreden mens met een hele uitdagende baan.”

Anderen over ons